Новосілля з–під палицi

Новосілля з–під палицi

Переїзд Музею історії Києва у скандальне приміщення торговельного центру біля метро «Театральна» — справа таки вирішена. «Попередньо очікується, що експозицію буде відкрито до Дня міста», — повідомила «УМ» начальник Головного управління культури Світлана Зоріна. Хоча, як відомо, у новоспеченій будівлі відмовляється працювати частина колективу музею, оскільки споруда небезпечна, затісна для колекцій та зводилася з порушеннями законодавства.

«А ти — такий холодний...»

«А ти — такий холодний...»

У столичному парку Дружби народів розпочався «Фестиваль сніговиків». Мету організатори поставили благородну: «це можливість перенести себе в глибоке, казкове дитинство, розбудити в собі дитину і поностальгувати за тим часом, коли ми не сиділи цілими днями біля телевізора, а виходили у двір». Протягом двох тижнів серед сніговиків оберуть найбільшого, най­смішнішого, найромантичнішого, найбільш спортивного, найбільш ділового і найбільш креативного. «Чим оригінальнішим буде ваш сніговик, тим краще. Він може бути будь–якого розміру, статі й кольору. Наприклад, сніговик–кіт або сніговик–гусінь», — зазначає адміністратор парку Людмила Вітряна.

«Пересіл» для символу

«Пересіл» для символу

«1 100 тонн солі за один день! Та це просто катастрофа!» — емоційно реагує наша співрозмовниця, доктор біологічних наук Олена Луцишин, коментуючи обсяги викинутої солі на столичні шляхи. Масштабна «антиснігова кампанія», розгорнута головою міськ­адміністрації Олександром Поповим на зло політичним ворогам та на втіху потенційному електорату, за її словами, має інший бік медалі. Причому не менш важливий для Києва і киян, ніж «знесніжені» дороги та тротуари.

Науковець стверджує: технічна сіль (NaCl з домішками), яку щедрою рукою розсипають комунальники та техніка, уже призвела до катастрофи: київські клени, липа і символ столиці — каштани — навесні масово «жовкнуть». Таке явище, як міжжилковий некроз, спричиняє перевищена концентрація натрію у ґрунті, подекуди у десятки разів. Цей елемент, за словами пані Олени, є ще небезпечнішим за свинець, який осідає на зелень від вихлопів автомобiлiв. Головне управління екології, «Київавтодор» і міські керманичі знають про цю проблему. Але лише обіцяють у майбутньому запровадити безпечну альтернативу солі.

Всі статті рубрики