Моделі світу формують у Давосі

26.01.2012
Моделі світу формують у Давосі

Цього року Давоський форум охороняють посилені армійські загони — через велику кількість снігу звичайна кількість охоронців може не встигнути вчасно реагувати на виклики. (Рейтер.)

У швейцарському гірськолижному курорті Давос учора розпочав роботу 42–й Всесвітній економічний форум (ВЕФ)— найбільше щорічне зібрання політичних, економічних, наукових, релігійних та бізнесових представників світової еліти. Гасло цьогорічного саміту, який триватиме до 29 січня: «Велика трансформація — Формування нових моделей» (The Great Transformation — Shaping New Models). Якщо перекласти на «нормальну» мову, завданням цьогорічного форуму є спроба зменшити дедалі більшу прірву між світовими лідерами та різними суспільними групами. Головними темами порядку денного визначено європейську фінансову та боргову кризу, соціальний неспокій у різних регіонах світу та небезпеку «перегріву» деяких економік у країнах, що розвиваються, з огляду на занадто великі темпи зростання. Йдеться насамперед про Китай.

Засновник та президент ВЕФ Клаус Шваб заявив напередодні відкриття форуму, що наявні системи управління та ведення бізнесу негайно потребують радикального реформування. «Капіталізм у нинішній його формі більше не пасує до світу навколо нас. Ми так і не спромоглися зробити правильні висновки з фінансової кризи 2009 року. Є негайна потреба глобальної трансформації, і розпочатися вона повинна з глобального усвідомлення соціальної відповідальності, — наголосив Шваб. — Ми відчайдушно шукаємо у всьому світі постаті, які здатні запропонувати такі вирішення. Бо в іншому випадку над нами нависне загроза втрати довіри прийдешніх поколінь».

Вступне слово на відкритті форуму виголосила канцлер Німеччини Ангела Меркель. Загалом, у форумі беруть участь понад 2600 світових лідерів, з яких 1600 — провідні світові бізнесмени, керівники і менеджери великих корпорацій і фірм з усього світу. Світові фінанси репрезентують директор–розпорядник Міжнародного валютного фонду Крістін Лагард, міністр фінансів США Тім Гейтнер та глави національних банків 18 країн світу. Свої держави в Давосі представляють лідери 40 країн світу (з них 19 — представники «Великої двадцятки») та Генеральний секретар Організації Об’єднаних Націй Пан Кі Мун. Зірок шоу–бізнесу представляють рок–співак Боно та голлівудська акторка Шарон Стоун.

Форуми у Давосі традиційно супроводжують протести антиглобалістів та інших опозиційних капіталізму рухів. Цього року найбільшу увагу ЗМІ прикуто до представників руху «Окупуй Уолл–Стріт». Протестувальникам заборонено вхід до самого містечка, тому вони організують свої акції за зведеною навколо курорту 18–кілометровою огорожею з колючого дроту.

Швейцарська влада цього року вжила безпрецедентних заходів гарантування безпеки учасників форуму. Для охорони залучено п’ять тисяч військовослужбовців швейцарської армії, а ще три з половиною тисячі перебувають у бойовій готовності і готові кожної миті прибути на підмогу. Для порівняння, минулорічний форум охороняли загалом чотири тисячі військовослужбовців. Командувач цьогорічною «обороною» генерал–майор Марко Кантьєні пояснив, що залучення вдвічі більшої кількості військовослужбовців пояснюється не якоюсь особливою небезпекою, а винятково небаченою кількістю снігових опадів, які ускладнюють виконання завдання.

ДОВІДКА «УМ»

 

Всесвітній економічний форум — це незалежна міжнародна організація, яка ставить за мету покращити ситуацію у світі шляхом залучення бізнесу, політиків, науковців та громадських лідерів, які формують глобальні, регіональні та індустріальні спільноти.

Перший такий форум відбувся 1971 року під назвою Європейський форум менеджменту. Його засновником та незмінним директором є бізнесмен німецького походження Клаус Шваб.

Штаб–квартира цієї неприбуткової організації розташована у Женеві. Організація фінансує свою цілорічну діяльність за рахунок членських внесків.

Форум змінив назву на сучасну 1987 року. Тоді ж розширив горизонти діяльності за межі Європи.

Давоський форум зробив суттєвий практичний внесок у залагодження конфліктів між Туреччиною та Грецією, Північною і Південною Кореями, Східною і Західною Німеччинами та у Південно–Африканській Республіці часів апартеїду. ВЕФ готує і поширює звіти про стан глобальної економіки та економічну ситуацію в окремих країнах світу. Окрім головного саміту в січні, щороку проводяться інші саміти меншого масштабу.

 

НАШІ

 

До Давоса для участі у Всесвітньому економічному форумі вчора вилетів і Президент України Віктор Янукович. Як повідомляє Бі–Бі–Сі, сьогодні він виступить на сесії Енергетичного саміту «Енергетика для економічного зростання», де говоритиме про ставлення Києва до сучасної світової енергетичної архітектури, і зокрема енергетичної безпеки.

27 січня Віктор Янукович візьме участь у дискусії «Шляхи майбутнього розвитку», під час якої буде обговорено перспективи України у контексті європейського та глобального розвитку.

Одним із постійних учасників форуму є також український олігарх Віктор Пінчук, який регулярно організовує в Давосі «круглі столи» та ділові сніданки. Цього разу в такому заході візьмуть участь інтернет–підприємець, співзасновник соціальної мережі «Фейсбук» Шон Паркер, колишній прем’єр–міністр Великої Британії Тоні Блер; інтернет–підприємець і засновник компанії DST Юрій Мільнер, старший радник з інновацій Державного секретаря США Алек Росс та виконавчий директор компанії «Гугл» Ерік Шмідт. Модератором дискусії буде член правління Фонду Клінтона та Глобальної ініціативи Клінтона Челсі Клінтон. Нинішній «круглий стіл» буде присвячено онлайн–філантропії, його ключовою темою стане вплив інформаційно–комунікативних технологій на розвиток благодійності у світі.

 

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>