Страсті Страсбурга

26.01.2012
Страсті Страсбурга

У сесійній залі Парламентської асамблеї Ради Європи. (з сайту ПАРЄ.)

Сьогодні завершується сесія Парламентської асамблеї Ради Європи. Очікується ухвалення рішення також щодо України. Проект резолюції має назву «Функціонування демократичних інституцій в Україні».

Опозиційні сили провели потужну підготовку, аби привернути увагу Європи до згортання демократичних процесів в Україні та засвідчити авторитаризм уряду Віктора Януковича. Головним аргументом стала «справа Тимошенко». Так, сесію ПАРЄ у Страсбурзі відвідала донька лідерки БЮТ Євгенія Тимошенко. Вона провела низку зустрічей на різних рівнях — і з керівниками європейських інституцій, і з делегаціями різних країн. «Я бачився з дочкою Юлії Тимошенко Євгенією і сказав, що ми добре знайомі з ситуацією навколо Юлії Тимошенко, і знаємо, як багато схвильованих коментарів iз цього приводу звучить у світі», — розповів журналістам новообраний президент Асамблеї Жан–Клод Міньйон. Також він передав через Євгенію лист для матері, про що повідомила «Українська правда».

Генеральний секретар Ради Європи Торбйорн Ягланд був іще різкішим. «Події в Україні розвиваються в кричуще неправильному напрямку, що становить загрозу для розвитку вашої держави та європейської інтеграції України. Ситуація є абсолютно неприйнятною», — повідомила про реакцію генсека прес–служба БЮТ.

Міністрові закордонних справ Костянтинові Грищенку довелося виправдовуватися за дії української влади. Під час зустрічі з керівниками Ради Європи та її Парламентської асамблеї міністр розповідав про те, що для Юлії Володимирівни в Качанівській колонії забезпечено найліпші умови утримання. «Ми пропонуємо Юлії Тимошенко найкраще медичне обслуговування, яке можливе. Але з невідомих нам причин, які може пояснити тільки вона, пані Тимошенко відмовляється його прийняти», — поскаржився глава МЗС.

Аргументи міністра викликали невдоволення в європейському «десанті» БЮТ. Народний депутат Григорій Немиря, який відповідає за зв’язки із Заходом у ВО «Батьківщина», розкритикував слова Грищенка про те, що Тимошенко утримується «в найкращій європейській в’язниці в Україні». «Це нонсенс, тому що вона в принципі утримується у в’язниці незаконно. Але про це вони чомусь мовчать», — каже екс–віце–прем’єр. За його словами, європейські політики дивуються, що Грищенко взявся коментувати «справу Тимошенко», при тому що він був свідком обвинувачення в суді.

Ще один фронт опозиція відкрила довкола українського депутатського представництва в ПАРЄ. Річ у тім, що після переходу «тушок» у пропрезидентське середовище БЮТ фактично втратив трьох делегатів у Страсбурзі — Валерія Писаренка, Олександра Фельдмана та Володимира Пилипенка. Таким чином, із втратою «перебіжчиків» українська опозиція втратила у делегації й колишню вагу на рівні паритету із владою. Утім, попри апеляції меншості, ПАРЄ вирішила зберегти нинішній склад делегації. «Для мене позбавлення повноважень — це остання зброя, коли всі дороги вже пройдені», — прокоментував президент ПАРЄ Жан–Клод Міньйон.

На початку сесії, як уже повідомляла «УМ», «регіонали» змінили представництво в Моніторинговому комітеті ПАРЄ: у зв’язку з недостатньою лояльністю Сергія Головатого (формально — члена фракції Партії регіонів) замість нього послали Юлію Льовочкіну, сестру глави адміністрації Президента. Причому вирішальним для цього став голос уже екс–голови ПАРЄ Мевлюта Чавушоглу з Туреччини.