Чотири має дорівнювати одному

26.01.2012

Попри заклики деяких політиків до об’єднання всього опозиційного руху в один передвиборчий список, наразі гуртування відбувається довкола окремих партій. Так, «Народна самооборона» пішла слідом за ПРП — у «Батьківщину». Про співпрацю на виборах із «Фронтом змін» домовилася партія «За Україну!». «Громадянська позиція» перебуває в комунікації з «УДАРом» Кличка. Натомість «Наша Україна», Українська народна партія, «Українська платформа «Собор», Конгрес українських націоналістів вирішили триматися осторонь від «важковаговиків», не піддаючись політичній кон’юнктурі й намагаючись розбудовувати національно–демократичний фланг політикуму.

Днями «Наша Україна», УНП, «УП «Собор» і КУН оголосили про об’єднання зусиль щонайменше в трьох областях — Чернігівській, Полтавській та Закарпатській. У цих регіонах створено координаційні ради, покликані налагодити співпрацю між осередками. Нагадаємо, раніше подібне об’єднання було проголошене й у Дніпропетровській області.

«Ми утворили координаційну раду, щоб об’єднати зусилля для проведення різних заходів, а також підготовки до майбутніх парламентських виборів, — розповів «УМ» голова осередку Української народної партії на Чернігівщині Володимир Ступак. — Окрім того, ми звернулися до лідерів наших партій, а також до лідерів інших національно–демократичних сил із вимогою пришвидшити процес єднання в підготовці до виборів».

Утім, за словами Ступака, наразі передчасно говорити про перспективу створення великої національно–демократичної партії. «Можливо, це й було б добре. Але на рівні області ми не можемо вирішувати такі речі. Ми координуємо свої дії — але відповідне рішення мають ухвалити центральні органи партії», — зазначив уенпіст.

Володимир Ступак вважає, що «формат чотирьох» дозволить розвивати націонал–демократію. Чого не вдасться досягти, приміром, у іншому союзі опозиційних сил — Комітеті опору диктатурі. «КОД — це група різноманітних сил, включно з лівоцентристами та крайніми правими. Ми ведемо мову найперше про національно–демократичні сили», — зауважив Ступак.

Поки що регіональні осередки (принаймні на Чернігівщині) не обговорювали принцип висування спільних кандидатів у мажоритарних округах. За словами лідера УНП Чернігівщини, визначення кандидатів у парламент — це прерогатива центральних органів партій, причому актуальна для всіх опозиційних сил, а не лише національно–демократичних. « Але, безумовно, ми надамо свої пропозиції по області», — зазначив Володимир Ступак.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

 

Кличко назвав умови співпраці з опозицією

Напередодні стала відома суть застережень партії «УДАР» до угоди про єдність опозиційних сил, підписаної Віталієм Кличком на мітингу 22 січня. Партія Кличка не сприймає квотний принцип поділу мажоритарних округів між опозицією та не хоче приєднуватися до Комітету опору диктатурі.

У заяві «кличківців» ідеться: підписавши угоду, партія «УДАР» не вступає до КОДу, але поділяє критичне ставлення до дій нинішньої влади та, усвідомлюючи необхідність зміни влади, співпрацюватиме з іншими опозиційними партіями під час виборчої кампанії та після виборів.

Що ж до балотування супротивників влади в конкретних округах, то «УДАР» — проти кулуарного поділу округів між партіями, виступає за попередній відбір таких кандидатів місцевими виборцями в кожному окрузі. «Для визначення єдиного кандидата від об’єднаної опозиції в кожному окрузі проводять незалежні дослідження, які визначать рівень підтримки виборцями і рейтинг усіх кандидатів від цих сил. Результати мають бути оприлюднені не пізніше, ніж за півтора місяця до дня голосування. Єдиним кандидатом, якого підтримають усі партії–учасники угоди, вважається той, хто має найвищу підтримку виборців. Інші кандидати знімають свої кандидатури на користь цього кандидата не пізніше, аніж за місяць до дня голосування», — висловлюють своє бачення керівники партії «УДАР».

Партія Кличка домагатиметься врахування цих застережень у спільних діях об’єднаної опозиції шляхом переговорів з іншими партіями, які підписали угоду. Якщо згоди досягнути не вдасться, «УДАР» «вважатиме для себе зобов’язуючими лише ті положення Угоди, які не суперечать висловленим застереженням».