Президентська дочка

26.01.2012
Президентська дочка

Челсі Клінтон (посередині) сподобалося спілкуватися з українськими студентами. (Рейтер.)

Новину про перший приїзд в Україну дочки Білла та Хілларі Клінтон дехто з оглядачів зустрів зі скепсисом. Проте Челсі Клінтон — не лише нащадок відомого подружжя, а й активна громадська діячка та благодійниця. До Києва вона приїхала на запрошення Фонду Віктора Пінчука, щоб поспілкуватися зі студентами. Також Челсі відвідала Центр допомоги новонародженим (відкритий Фондом Пінчука при «Охматдиті»). Сам олігарх, який склав їй у цьому візиті компанію, висловив переконання, що гостя — унікальна особистість. Бо їй вдається така «архіскладна задача», як «бути молодою успішною жінкою»...

Святий Мандела і натхнення від Стіва Джобса

Мали обговорюватися питання суспільної ролі та громадської діяльності молоді та про важливу роль молоді у процесі створення позитивних змін у суспільстві, країні та в усьому світі.

Спочатку дівчина провела дискусію з лідером рок–гурту «Океан Ельзи» Святославом Вакарчуком, який виступив на зустрічі в ролі модератора. Говорили про філантропію та благодійність — тема чудова, але від проблем молоді трохи далека. Щоправда, як було заявлено у програмі зустрічі, потім юнацтво мало представити свої соціальні проекти. В ідеалі — для того щоб «вибити» під них грант від Челсі.

Тож було дивно, що підвелися лише дві дівчини. При цьому одна з них сказала, що вже має грант від Віктора Пінчука, а інша розповіла про соціальну акцію, яка вже пройшла.

Не менше дивували запитання до «унікальної особистості» від молоді: «Чого ви боїтеся?», «Для чого ви так багато вчилися?», «Як воно — бути президентською донькою?».

Челсі довела, що таки недаремно народилася в сім’ї політиків. Бо, нібито й відповідаючи на запитання, по суті нічого конкретного не сказала. Зате розповіла про своїх кумирів. Багато говорила про першого чорношкірого президента Південно–Африканської Республіки й борця з апартеїдом Нельсона Манделу, прирівнювала його до святого. Згадала і про покійного очільника компанії «Еппл» Стіва Джобса та науковців із Силіконової долини. А ще серед її кумирів — рідна бабуся, яка недавно померла.

На запитання, чи вірить пані Клінтон у чудеса, дівчина мовила: «Я вірю тільки у ті дива, що створені людськими руками. Важливо в це вірити, бо ми насправді можемо багато. Завжди надихає приклад Стіва Джобса, який творив дійсно дивовижні речі».

Запитання якось по–дурному вибрані...

Після події всі пішли забирати одяг із гардеробу, де чергувало всього двоє людей. В результаті утворилася тиснява, під час якої «УМ» поспілкувалася зі студентами. Загалом більшість із них була задоволена зустріччю: натхненні спілкуванням молоді люди хотіли негайно починати свої проекти і взагалі щось робити.

«Вона така класна, просто одразу надихає робити добрі справи та самому ставати кращим!» — поділилася враженнями з «УМ» студентка Київського міжнародного інституту Валерія Дегтярьова. Натомість її подруга і колежанка Юля Сторчак, хоча й теж була в захваті від дискусії, помітила в її організації певні недоліки. «Запитання, з тих, що залишили користувачі в інтернеті (через соціальні мережі «Фейсбук» та «Твіттер». — Ред.), вибирали якісь дурні, — вважає Юля. — Невже не можна було запитати щось дійсно важливе? Я точно пам’ятаю, що такі запитання були».

Були й такі, хто що залишився трохи розчарованим від почутого з вуст гості. «Звичайно добре, що такі люди, як Челсі, приїжджають до нас. Але було б іще краще, якби вона говорила по суті. А то вийшло, що пані Клінтон, як справжній політик, півтори години говорила про все і ні про що одночасно, — ділиться враженнями студент Інституту міжнародних відносин Сашко. — Склалося враження, що вона боялася взяти на себе відповідальність. Бо коли її конкретно спитали про методи, про шляхи роботи для молоді щодо подолання проблем у суспільстві, Челсі відповіла: «Ну я ж не знаю, які у вас проблеми, розкажіть мені про них». Тому вийшло, що ми посиділи та поговорили про те, як чудово бути благодійником. Це круто, але мені хотілося конкретики».

Почувши ці слова Сашка, інші учасники зустрічі схвально відгукнулися і висловили думку, що пані Клінтон «занадто політкоректна»: «Навіть коли в неї запитали про улюблену музичну групу, Челсі почала дуже розмито відповідати, не забувши похвалити Вакарчука, музики якого, мабуть, ніколи і не чула...»

ДОВІДКА «УМ»

Челсі Клінтон

Народилася 27 лютого 1980 р.

Навчалася у Стенфордському, Оксфордському та Колумбійському університетах. Коли отримувала освіту дитячого кардіолога в Стенфорді, жила в кімнаті з куленепробивним склом та двадцятьма охоронцями.

Зараз Клінтон–молодша навчається для отримання докторського ступеня в Оксфорді, працює у Нью–Йоркському університеті, співпрацює з Фондом Клінтона та Глобальною ініціативою Клінтона. Її останні професійні та академічні роботи й наукові публікації зосереджуються на питаннях доступу до відносно недорогих, високоякісних медичних послуг у світі при гострій чи хронічній потребі медичної допомоги, а також питаннях розширення прав і можливостей, у тому числі в галузях охорони здоров’я, мистецтва тощо. Особливу увагу Челсі зосереджує на проблемах, які стосуються дітей.

Одружена, чоловік — банкір Марк Мезвінськи.

  • 82% членів Американської торгівельної палати в Україні вважають боротьбу з корупцією пріоритетом №1 для України

    Результати дослідження сприйняття корупції в Україні серед членів Американської торговельної палати показують, що бізнес, на жаль, наразі не спостерігає суттєвого прогресу у боротьбі з корупцією, однак сподівається на покращення ситуації у 2016 році. >>

  • Україна і семеро гігантів

    Для проведення свого чергового саміту лідери країн «Великої сімки» (а точніше, господиня заходу, Німеччина) обрали справжній райський куточок. Мальовничий замок Ельмау, неймовірної краси краєвиди Баварських Альп, чисте гірське повітря з гіркуватим присмаком цілющих трав, мелодійне калатання дзвіночків на шиях флегматичних альпійських корів... Ну як працювати в такій розслаблювальній атмосфері? >>

  • Шлях через Україну

    Лідери «Великої сімки» не лише говорили про Україну на саміті в Баварських Альпах — дехто з них туди й поїхав «транзитом» через Київ. Окремо варто наголосити на візиті прем’єр-міністра Японії Сіндзо Абе — першого в історії двосторонніх відносин між нашими країнами. >>

  • Дружнє плече на шляху до ЄС

    Сьогодні в Ризі стартує саміт програми Європейського Союзу «Східне партнерство». Уже відомо, що про скасування візового режиму з ЄС для України на цьому саміті не повідомлять — наша держава не встигла виконати й половини пунктів Плану дій з візової лібералізації (ПДВЛ), необхідних для надання безвізового режиму. >>

  • Кордони для «Лікарів без кордонів»

    Держдума Росії ухвалила законопроект про «небажані» в Росії іноземні та міжнародні неурядові організації. Згідно з документом, ідеться про неурядові організації, які «створюють загрозу основам конституційного ладу РФ, обороноздатності країни та безпеці держави». >>

  • Кому мінімум, кому — банкрутство

    Немає сумнівів, що Євросоюз є корисним для його членів міждержавним утворенням. Але навіть у дружній родині конфліктів не уникнути. Європейська Комісія розпочала процедуру проти Німеччини за порушення союзного закону про мінімальну оплату праці. >>