«Притрави» з присмаком Індії та Марокко

25.01.2012
«Притрави» з присмаком Індії та Марокко

Соуси чатні — це знаменита індійська овочево–фруктова суміш. (Фото з сайту grukhina.ru.)

У хорошої господині завжди під рукою мають бути якісь заготовки, які нададуть смаку хоч старій підошві, хоч простій дієтичній страві з пароварки. Замість набридлого майонезу і магазинних соусів зробіть домашні «притрави».

 

Соуси чатні — це знаменита індійська овочево–фруктова суміш, яку додають до страв як приправу. В Індії гострі чатні подають до прісних страв — рису, картоплі, кисло–солодкі — до м’яса–гриль, а солодкі — до риби і морепродуктів. Також чатні пасують до м’ясних пирогів і використовують як намазку на бутерброди. Чатні бувають варені, які зберігаються в холодильнику кілька місяців, і сирі. Спробуємо приготувати сирі «Чатні манго» з Юлією Висоцькою. Два почищених зубчики часнику, 25 г порізаної цибулі збити у блендері разом із дрібно порізаними зеленими перчиками чилі (2 шт), чайною ложкою суміші карі і дрібкою морської солі до однорідної маси. Додати почищений і порізаний кубиками манго (200 г) і ще раз збити уривчастими, «пульсуючими» рухами блендера до крупномолотого стану. Дати настоятися в холодильнику.

Рецепт лимонів конфі ми піддивилися в «прованській» книжці Ніки Білоцерковської, а взагалі на південь Франції ця традиція маринування лимонів прийшла із Марокко. Зрізати обидва кінчики лимонів до м’якоті, щільно укласти їх у банки, щедро пересипаючи цукром і сіллю — пропорції можуть варіюватися від 2 частин солі на 1 частину цукру до 1:1. «Холодний» засіл — поставити банку на 10 днів на сонце. «Гарячий»: поставити банку в каструлю з водою, довести до кипіння і стерилізувати 20—30 хвилин. Потім поставити банку в холодне темне місце на 2—3 місяці, після цього лимони конфі стають практично безсмертними. Вони чудово підходять і як маринад для курки, і для салатних заправок: дрібно нарізані лимони конфі, бальзамічний оцет, оливкова олія, трохи цукру–солі — і гості в повному захваті.

Цибулевий мармелад у Франції подають із сиром на десерт, але застосування цій штуці ви знайдете одразу в різних варіантах, як тільки вона заведеться на вашій кухні, наприклад, це чудовий додаток до паштетів, качиної грудки чи ростбіфа. 1 кг червоної цибулі порізати тонкими напівкільцями і кинути його на розігріту сковорідку з оливковою олією та жменькою свіжого тим’яну — у цій ароматній олії цибуля має мліти. 125 мл червоного винного оцту уварити разом зi столовою ложкою коричневого цукру і залити ним цибулю. Додайте туди ж 125 мл меду, 125 мл лимонного соку, 3–4 лаврових листки, 50 г лимонної цедри, 30 г натертого імбиру, посоліть — і годину томіть мармелад під кришкою на невеликому вогні. Це один із варіантів цибулевого мармеладу, варто тільки почати, а потім можна пробувати й інші — на кухні треба бути сміливим і творчим.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>