Кілька для Луценка

25.01.2012
Учорашнє засідання суду у справі Юрія Луценка проходило вже без виклику «швидкої» для хворого екс-глави МВС (як минулого тижня), але доволі форсованими темпами, як і попередні слухання. Утім iмовірність медичної допомоги підсудному не виключалася до останнього. Адже, за словами дружини екс-міністра Ірини Луценко, перед виїздом до суду із СІЗО її чоловіку видали сухий пайок, в якому були сало, хліб та рибна консерва «кілька». І це при тому, що лікарі рекомендували Луценковi через діагностовані хвороби черевної порожнини дієту і шестиразове харчування.

 На початку засідання Юрій Луценко заявив відвід одному із трьох прокурорів — Дмитровi Лобаню, якого він вважає «звичайним шулером, брехуном і клопом», оскільки той бреше щодо стану здоров'я екс-міністра та перебігу його справи. Утім суд не задовольнив це клопотання.
 Під час перерви екс-міністр через своїх адвокатів повідомив пресі, що МВС уже декілька місяців прослуховує і веде спостереження за його рідними, друзями та знайомими. Незаконні вказівки на це, не потурбувавшись про дозвіл суду на «прослушку», дав нiбито особисто перший заступник Генпрокурора Ренат Кузьмін. Так стверджує екс-міністр. До ЗМІ навіть потрапив «таємний лист» із вказівками пана Кузьміна до глави МВС Захарченка.  

 Учора в суді дала свідчення колишній «важняк» ГПУ Галина Климович, відома своєю непоступливою позицією під час розслідування резонансних справ. Нагадаємо, що саме пані Климович iз вересня 2007 року керувала слідчою групою Генеральної прокуратури, яка розслідувала отруєння Вiктора Ющенка. Два роки тому нове керівництво ГПУ змусило її звільнитися. Оскільки Луценку закидають незаконне продовження оперативно-розшукової справи на водія екс-першого заступника глави СБУ Володимира Сацюка (якого підозрювали у причетності до отруєння Ющенка), то свідок Климович заявила в суді, що Юрій Віталійович ніколи не мав стосунку й навіть доступу до цієї справи. «Тут не те, що складу злочину, тут події злочину немає!» — підкреслила Галина Климович й додала. Вона також укотре наголосила, що факт отруєння у 2004 році Ющенка доведений її слідчою групою і не підлягає сумніву.

 За підрахунками Луценка, 87 свідків особисто в суді дали свідчення на його користь (у прокуратури інша думка). Учора колегія суддів на чолі з Сергієм Вовком відмовилася у подальшому викликати свідків. Мовляв, 35 із них через зайнятість просять оголосити їхні свідчення, зафіксовані слідчими в протоколах допитів (нагадаємо, що свідки, які приходили в суд, часто давали протилежні свідчення, ніж слідчі фіксували у протоколах, ще й скаржилися, що слідчі тиснули на них). Незважаючи на протест Луценка, суд почав оголошувати протоколи допитів цих чи то зайнятих, чи то заляканих свідків.

 Підсудний констатував, що відтепер імітація хоч якоїсь законності у розгляді його справи скінчилася.