НОВИНИ ПЛЮС

25.01.2012
НОВИНИ ПЛЮС
Справа Тимошенко
 У найближчі тижні почнеться новий судовий процес над Тимошенко, вважає її захисник Сергій Власенко. «Я змушений констатувати, що Янукович настільки боїться Юлії Тимошенко, що він дав пряму команду СБУ перетворити 7 років, до яких Тимошенко засуджена Печерським судом Києва, на 12 років», — сказав учора Власенко журналістам біля Качанівської виправної колонії в Харкові, де утримується засуджена екс-Прем'єр.

 За словами Власенка, «за дві години слідчий виділив із великої справи щодо «ЄЕСУ» частину обвинувачень, за дві години він висунув обвинувачення, за ці ж дві години він надав «конфіденційне» побачення із захисниками, за ці ж дві години дав час на ознайомлення з постановою про притягнення як обвинувачуваної». Власенко свідчить, що Тимошенко обвинувачують винятково на підставі усних вказівок, які вона нібито давала, — «що 14 років тому, через два роки після того, як вона пішла з «ЄЕСУ», генеральний директор і головний бухгалтер [корпорації] подали декларацію про відшкодування ПДВ. Це роблять усі бізнесмени. ПДВ не відшкодували, але її (Тимошенко) обвинуватили в замаху на державні кошти». «Друге обвинувачення полягає в тому, що 14 років тому головний бухгалтер подала бухгалтерську звітність у податкову, у якій були помилки. Її звинуватили у свідомій фальсифікації фінансової звітності. Питання: до чого тут Тимошенко? Кажуть, вона давала усні вказівки», — зазначає адвокат.

Янукович у Давосі
 Сьогодні починається триденний робочий візит Президента Віктора Януковича до Швейцарської Конфедерації — на Всесвітній економічний форум у Давос. У рамках ВЕФ традиційну. Вже восьму, ланч-конференцію проведе український Фонд Пінчука. Судячи з анонсу, на цьому заході зять Кучми не знайшов для Януковича жодного гідного співрозмовника з числа лідерів інших держав чи вагомих політиків. Дискусію буде забезпечувати колишній президент Польщі Александр Квасьнєвський, також запрошені міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт, міністр у європейських справах Туреччини Егемен Багіш, екс-віце-прем'єр Росії Олексій Кудрін.

Хорошковський у Вашингтоні
 Міністр фінансів Валерій Хорошковський учора прибув у Вашингтон для переговорів із Міжнародним валютним фондом. За повідомленням прес-служби міністра, передбачається, що делегація обговорить з експертами МВФ перспективи відновлення співробітництва України з фондом.

Нова Конституція
 Президент Віктор Янукович в інтерв'ю для спільного проекту «Нью-Йорк таймс» News Service&Syndicate та «Сєгодня Мультимедіа» — альманаху «Україна і світ-2012. Глобальний порядок денний» — вказав на важливість створення в Україні Конституційної асамблеї як органа, що має розробити пропозиції щодо змін до Основного закону. «Саме Конституційна асамблея покликана внести ці пропозиції і створити таку обстановку під час обговорення конституційної реформи, яка б об'єднувала суспільство на цьому шляху», — сказав глава держави. Він має намір найближчим часом — щойно отримає висновки експертів — підписати указ, яким будуть затверджені план і концепція роботи Конституційної асамблеї.

Відділ кадрів
 Член фракції «УДАР» у Київраді Іван Плачков складає з себе депутатські повноваження та зупиняє членство у партії «УДАР» у зв'язку з призначенням головою наглядової ради «Київенерго». Про це повідомила прес-служба партії Віталія Кличка.
 Нагадаємо, що Плачков був міністром енергетики за часів Віктора Ющенка, а ПАТ «Київенерго» нещодавно купили структури Ріната Ахметова.

Прогноз ВВП
 Європейський банк реконструкцiї та розвитку погiршив оцiнку зростання ВВП в Українi у 2012 роцi з 3,5% до 2,5%