Гігантоманія по–чеськи

25.01.2012
Гігантоманія по–чеськи

Художник Іржі Корнатовський має досвід у різних техніках малювання та живопису. Але, як і належить митцеві, щоразу намагається піддати сумніву традиційні уявлення про їх використання. В серії малюнків вугіллям, представлених на виставці «Медитація картиною», він навмисно обирає величезний масштаб та підкреслює пластичний обсяг, динаміку. Ця духовна активність пов’язана зі старовинною формою трансцендентального досвіду: медитації та молитви.

Спірально закручені кола є філософським символом трансцендентності нашого життя, оусобленням сприйняття людською свідомістю навколишнього світу. Глядач може побачити «Тібет», «Полювання», «Вбогість» та інші твори і спробувати інтерпретувати їх самостійно. Художник створив малюнки, що віддзеркалюють його захоплення східною філософією, езотерикою та медитацією, звідси походить і назва виставки.

На думку фахівців, Іржі Корнатовський має всі шанси потрапити до Книги рекордів Гіннесса як автор творів–гігантів. Його малюнки — це кількаметрові паперові полотна, вкриті сітками чорних ліній, намальованих звичайним вугіллям. Критики стверджують: коли дивитися на такі роботи в невеликій галереї, то у глядача складається враження, що він у них зараз потоне.

Художник навчався в Художній академії в Празі, працював педагогом у Карловому університеті. Сьогодні Іржі мешкає та працює в Празі, свої роботи він експонував у Нью–Йорку, Празі, Амстердамі. Корнатовського номіновано на отримання нагороди Франса Кафки.

Олена ШАПІРО