Від суворої зими тепло на душі

25.01.2012
Від суворої зими тепло на душі

«Різдвяна панна». Паперова пластика.

Музей театрального, музичного та кіномистецтва запрошує на виставку дитячої творчості, присвячену зимі. У недалекому майбутньому, переконує куратор експозиції, старший науковий співробітник музею Світлана Муштенко, багатьма сьогоднішніми авторами пишатиметься «доросле» мистецтво.

Дитячі руки створили світ, де панує свято, світло й диво. Над головою в танці зі сніжинками «кружляють» паперові янголи. Навкруги змальовані засніжені двори, де ходять колядники. Ось ангели спустилися на землю... Вакула летить на чорті до Петербурга за черевичками для Оксани, неподалік змахнув крилами «Різдвяний птах» і земний та космічний світи злилися воєдино в «Міфологічних перетинах». Відвідувачів зустрічає усміхнена «Різдвяна панна» — паперова пластика, заввишки з дорослого, створена дітьми віком 12 — 13 років. Така паперова «скульптура» — гарна пара (а то й альтернатива) Сніговику. Тут можна побачити навіть різдвяну писанку, на якій грають «Святкові музики», ялинки з бісеру та намистинок і гламурних «Пінгвінів на крижині» з оздобленими паєтками спинами. Є тут і колоритне зображення неодноразово «оспіваного» живописцями козака Мамая. Різноманітні й техніки виконання робіт: паперові витинанки, аплікації, малюнки, створені гуашшю та ручками.

Рівень виконання робіт залежить від віку юного творця та, звісно, хисту. Так, презентовані й творіння з продуманими до дрібниць композиціями та образами, і малюнки, що спершу викликають подив, та все ж чіпляють дитячою невимушеністю. Хто ж, як не дитина, випустить героя ілюстрації без кожуха на лютий мороз? «Наша мета — продемонструвати творчий потенціал дітей, наголосити на необхідності їхнього естетичного виховання на основі класичних традицій. Експозиція вийшла теплою. Такі виставки дають не лише багато дітям, а й дорослим», — поділилася своїми враженнями Світлана Муштенко.

Виставка дитячої творчості у Музеї театрального, музичного та кіномистецтва України триватиме до 14–го лютого.