Хто на «Оскара»?

25.01.2012

Учора о 15.30 за київським часом у Каліфорнії оголосили остаточний список номінантів на вручення 84–го «Оскара», церемонія відбудеться 26 лютого у кінотеатрі «Кодак». Перелік потенційних оскароносців складається із 24 номінацій.

За звання найкращої картини змагаються дев’ять стрічок: «Артист» (The Artist, в Україні найближчим часом фільм покажуть у програмі «Вечори французького кіно»), «Нащадки» (The Descendants, в українському прокаті — з 2 лютого), «Надто голосно й неймовірно близько» (Extremely Loud and Incredibly Close), «Прислуга» (The Help, в Україні — з 16 лютого), «Хранитель часу» (Hugo), «Північ в Парижі» (Midnight in Paris), Moneyball, «Дерево життя» (The Tree of Life), «Бойовий кінь» (War Horse, в Україні — з 2 лютого). Кращим режисером може стати: Вуді Аллен («Північ у Парижі»), Мішель Азанавічюс («Артист»), Александр Пейн («Нащадки»), Мартін Скорсезе («Хранитель часу»), Терренс Малік («Дерево життя»).

У номінації «Краща актриса»: Меріл Стріп за роль Маргарет Тетчер у фільмі «Залізна леді» (The Iron Lady), Мішель Уїльямс, яка зіграла Мерилін Монро у «Сім днів і ночей з Мерилін» (My Week with Marilyn), нове обличчя американського кіно Руні Мара («Дівчина з тату дракона», The Girl with the Dragon Tattoo). Найкращим актором 2011 року може стати Джордж Клуні («Нащадки»), Гарі Олдмен («Шпигун, вийди геть», Tinker Tailor Soldier Spy), Бред Пітт (Moneyball), а також Жан Дюжарден (The Artist). Серед знакових акторів за роль другого плану — Макс фон Зюдов («Надто голосно...») та Джесіка Честейн («Прислуга»). У номінації «Кращий фільм іноземною мовою»: іранська картина, якій прогнозують перемогу, «Розлучення» (фільм відзначений на «Берлінале») та бельгійський «Бидло» (Bullhead), показаний на останній «Молодості». У номінацій «Кращий анімаційний фільм» — «Кіт у Парижі» (A Cat in Paris), «Чико і Рита» (Chico & Rita), «Кунг–фу Панда 2» (Kung Fu Panda 2), «Кіт у чоботях» (Puss in Boots), «Ранго» (Rango).