Як їдуть ковзани, зняті з цвяха?

25.01.2012
Як їдуть ковзани, зняті з цвяха?

Через відсутність рейтингових балів титулований Євген Плющенко мусив проходити кваліфікацію чемпіонату Європи. (Фото Рейтер.)

Англію загалом та місто Шеффілд зокрема важко назвати відомим центром зимового спорту. Країна, яка через півроку прийме XXX літню Олімпіаду, більше відома своїми смарагдовими газонами, а місто — одразу трьома футбольними клубами, один із яких — «Шеффілд», 1857 року народження, вважається найстарішим у світі. Хай там що, але в регіональному центрі Йоркшира та Хамбера, який є містом–побратимом Донецька, знають і про зимові види спорту. Тут базується найстаріша хокейна команда Британії — «Шеффілдські сталевари». Її домашньою ковзанкою є 13–тисячна «Моторпойнт арена». Власне, цей палац, починаючи з понеділка, приймає щорічний, вже 104–й за ліком, чемпіонат Європи з фігурного катання.

Нинішній єврофорум, порівняно з попередніми роками, має серйозну інтригу. Принаймні у двох із чотирьох видів — чоловічому катанні та змаганнях спортивних пар — очікується відчайдушна боротьба.

У представників сильної статі головна «перчинка» — протистояння триразового чемпіона Європи, француза Бріана Жибера та «льодового генія» Євгена Плющенка з Росії, який знову взув ковзани після дворічної перерви. Цікаво, що Плющенко — олімпійський чемпіон 2006 року і шестиразовий переможець континентальних першостей — через відсутність рейтингових очок був змушений відкатати у Шеффілді кваліфікацію. Цей бар’єр 29–річний росіянин перескочив без проблем, отримавши від суддів 157,52 бала. При цьому румун Золтан Келемен, що фінішував у кваліфайн–раунді другим, назбирав лише 114,64. Українські чоловіки, точніше єдиний наш фігурист Дмитро Ігнатенко, виступи на турнірі почнуть одразу з основного етапу. Від попереднього відбору Ігнатенка звільнив Антон Ковалевський, котрий на попередньому ЧЄ в Берні потрапив у число перших 18 фігуристів. Сам Антон у віці 26 років вирішив завершити кар’єру й поступитися дорогою молодшим. Відзначимо, що чемпіонат України, за підсумками якого формується склад збірної на ЧЄ, виграв Станіслав Перцов, проте поїхати до Шеффілда йому завадила травма коліна.

На дебютанта єврофоруму Ігнатенка у Федедрації фігурного катання України особливо не сподіваються. За словами віце–президента ФФКУ Даниїла Амірханова, буде добре, якщо Дмитро потрапить до числа 24 кращих.

Битва за «золото» очікується у турнірі спортивних пар, де конкуренцію дуетові з Німеччини — Олена Савченко/Роберт Шолкови — складуть Тетяна Волосожар та Максим Траньков із Росії. Нагадаємо, що через зміну громадянства українка Волосожар відбувала «карантин», тож на минулому Євро її пара не змагалася. А після Тетяниного від’їзду в Україні так і не з’явилося конкуренто­спроможної спортивної пари. І представляти нашу країну в цьому виді змагань на ЧЄ наразі нікому.

Зате в танцях на льоду в нас аж два дуети — в цьому виді Україна має відносно непогані здобутки. Дует Надія Фроленкова/Михайло Касало почне боротьбу в Шеффілді з основного раунду, а Шивон Хікін–Кенеді і Дмитро Дунь пройшли через кваліфікацію. А все через те, що в екс–американки Шивон з’явився новий партнер; донедавна вона каталася з Олексадром Шакаловим, котрий через вік завершив кар’єру. Зміна партнера не завадила новоствореній парі здолати кваліфікаційний бар’єр, показавши там третій результат.

Пройти сито відбору випало й нашій представниці в одиночному жіночому катанні — Наталі Поповій. Минулорічний результат Ірини Мовчан, яка представляла Україну в Берні, не дозволив чинній чемпіонці України напряму потрапити до головного раунду змагань. Попередній прокат представниць слабкої статі завершився вже після підписання цього номера «УМ» до друку.