З новим спікером і Льовочкіною

24.01.2012
З новим спікером і Льовочкіною

Жан–Клод Міньйон головуватиме в ПАРЄ до 2014 року. (Фото Рейтер.)

У французькому місті Страсбург учора відкрилася зимова пленарна сесія Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ). Першим питанням порядку денного було переобрання нового голови ПАРЄ на зміну представникові Туреччини Мевлютові Чавушоглу. Новим спікером став віце–президент фракції Європейської народної партії, член парламенту Франції Жан–Клод Міньйон.

Також упродовж цієї сесії депутати планують розглянути стан справ із демократією в Росії, оцінити виконання зобов’язань, які взяла на себе Сербія, та ухвалити резолюції про ситуацію і політичні репресії проти опозиції у Білорусі та Україні. Депутатів особливо турбує стан нашої судової системи та її залежність від політичного тиску. Асамблея, зокрема, планує звернутися до української влади із закликом про зміну законодавчих актів та звільнення екс–Прем’єра Юлії Тимошенко.

Також на сесії ПАРЄ з великим інтересом очікують виступу прем’єра Великої Британії Девіда Камерона, який не приховує, що прагне... послабити роль Європейського суду з прав людини. Заплановано також виступ міністра закордонних справ Грузії Грігола Вашадзе, який має намір привернути увагу європейських парламентаріїв до проблеми територіальної цілісності Грузії та гуманітарних наслідків воєнної інтервенції Росії у серпні 2008 року.

 

ДО РЕЧІ

Депутат від Партії регіонів, сестра глави адміністрації Президента України Юлія Льовочкіна замінила Сергія Головатого у моніторинговому комітеті ПАРЄ. Як повідомляє «Українська правда», про зміну складу моніторингового комітету повідомив голова української делегації, «регіонал» Іван Попеску. За його словами, кандидатуру Льовочкіної підтримали 15 членів бюро, Головатого — 14, один бюлетень виявився недійсним.

Сама Льовочкіна заявляє, що влада не ухвалювала рішення щодо заміни свого представника в моніторинговому комітеті ПАРЄ. Рішення щодо її висунення нібито ініціювала група європейських демократів, а затверджувало бюро ПАРЄ. Головатий коментувати це питання відмовився.

За інформацією «УП», 18 січня до президента ПАРЄ надійшов лист за підписом голів фракціїй БЮТ і «НУНС» у Верховній Раді Андрія Кожем’якіна та Миколи Мартиненка з проханням усунути дисбаланс в українській делегації. Зокрема, в листі сказано, що три члени української делегації, які зазначені як представники опозиції, насправді не є такими і приєдналися до Партії регіонів. Ідеться про Валерія Писаренка, Володимира Пилипенка та Олександра Фельдмана. Опозиція просить президента ПАРЄ не визнавати мандати трьох вищезазначених депутатів і поставити в порядок денний питання щодо позбавлення української делегації повноважень представляти Україну в ПАРЄ. Проте сесія це прохання не підтримала.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>