НОВИНИ ПЛЮС

24.01.2012

Справи Тимошенко

Слідчим відділом управління Служби безпеки України у Харківській області закінчено розслідування кримінальної справи за обвинуваченням екс–Прем’єра Юлії Тимошенко. Про це повідомила прес–служба СБУ минулої п’ятниці. По даній справі Тимошенко обвинувачується в «організації ухилення від сплати податків на загальну суму понад 4,7 млн. грн., розкрадання та замаху на розкраданні бюджетних коштів шляхом незаконного відшкодування понад 25 млн. грн. податку на додану вартість, службовій підробці та в ухиленні від сплати 681 тис. грн. прибуткового податку».

«Способом розкрадання бюджетних коштів було запровадження корпорацією «Єдині енергетичні системи України» фінансової схеми приховування валютної виручки з використанням підконтрольних офшорних компаній», — уточнили в СБУ.

За цими епізодами розпочато ознайомлення обвинуваченої та захисників з матеріалами кримінальної справи.

У зазначеній кримінальній справі органами прокуратури заявлено цивільний позов з метою забезпечення відшкодування завданих державі збитків.

«Щодо вчинення інших злочинів, а саме — організації ухилення від сплати понад 10 млн. грн. податків та замаху на розтрату чужого майна — коштів державного бюджету у сумі 405,5 млн. грн., розслідування триває», — уточнили у відомстві.

* * *

Слідчі Служби безпеки України вчора проводили слідчі дії із засудженою Юлією Тимошенко, яку утримують у Качанівській виправній колонії. Про це повідомив журналістам начальник колонії Іван Первушкін. Він зауважив, що слідчі дії проходили без адвоката Тимошенко і тривали близько 20 хвилин. Начальник не пояснив, які саме слідчі дії проводили та в якій кримінальній справі.

Сектор газу

Минулої п’ятниці в адміністрації Президента відбулося засідання Ради національної безпеки та оборони на тему енергетичної безпеки України. Голова Радбезу Віктор Янукович наголосив на персональній відповідальності високих посадовців за ефективну роботу щодо вирішення «газового» питання. Президент нагадав, що Україна вже третій рік поспіль шукає вихід із ситуації, в яку її загнали газові угоди 2009 року. Однак досі різні пропоновані шляхи вирішення цього питання не дали остаточної відповіді на нього. Янукович наголосив, що наразі без урахування «харківської знижки» Україна сплачує за газ найбільшу ціну не лише в Європі, а, скоріш за все, й у світі.

Ціна на російський газ становить загрозу для економічної безпеки України, заявила секретар РНБО Раїса Богатирьова за підсумками наради.

Газові переговори з Росією вийшли на фінішну пряму — про це сказав уже Прем’єр Микола Азаров на прес–конференції в п’ятницю. «Мені дуже хотілося б, щоб вони пройшли якомога швидше, бо я знаю реальну ситуацію. Давайте не будемо загадувати», — сказав Азаров, додавши, що українська сторона не йде на поступки Росії і не зраджує національні інтереси. «Мені іноді... гидко слухати думки абсолютних дилетантів, політиканів, які в цій складній ситуації спекулюють на цій темі, кажуть, що ми там щось поступаємося, зраджуємо національні інтереси, — сказав він. — Національні інтереси були зраджені 19 січня 2009, і ми три роки мучимося і страждаємо через це!»

Партактив

Мер Ужгорода Віктор Погорєлов вступив до Партії регіонів. У суботу на конференції закарпатської облорганізації ПР його вітали серед нових партійців, повідомив сайт Мукачево.net.