«Вперед!» зі Злукою

24.01.2012
«Вперед!» зі Злукою

Народний депутат України, голова УСДП Наталія Королевська підносить прапор, що з’єднав береги Дніпра. (Фото атвора.)

Снігопад і пронизливий вітер не стали на заваді акції «Україна єдина», що відбулася в День Соборності на Парковому мосту через Дніпро в Києві. Понад тисячу людей із різних громадських організацій з усіх областей започаткували день громадської активності. Уранці по всій довжині мостового пішохідного переходу розтягнули найдовший в Україні національний прапор — 200 на три метри. Символічний стяг складався із двох величезних смуг, які розтягували назустріч одна одній під правого берега до Труханового острова. Відтак біля мосту відбувся мітинг.

В акції взяли участь опозиційні народні депутати — лідерка Української соціал–демократичної партії Наталія Королевська, заступник голови УСДП Євген Суслов, голови Європейської партії України Микола Катеринчук та партії «Громадянська позиція» — Анатолій Гриценко, представники Громадського руху «Вперед!», Всеукраїнського комітету «Наступ», громадських організацій «Діти війни», «Підприємці Поділля», Спілки перевізників України, підприємницьких, фермерських, «чорнобильських» організацій та Українського козацтва. Над людською масою майоріли прапори міст Західної, Східної, Південної, Центральної України, було чути і галицьку говірку, і російську мову.

«Нас тільки зі Львова приїхало понад 40 людей, — розповів «УМ» один з учасників акції Зиновій Саляк, активіст руху «Вперед». — Сьогоднішній день мені нагадує 1990 рік, коли я, депутат Львівської міськради першого демократичного скликання, уперше піднімав біля Ратуші синьо–жовтий стяг. Того ж року, в такий самий День Злуки, я брав участь у «живому ланцюзі», який з’єднав Львів зі столицею. І ось я в Києві, і тримаю два прапори — України та Львова».

«У цей день 93 роки тому об’єдналися дві частини українського народу, розділені між різними державами. Сьогодні український народ намагається розділити вже українська влада. Але в опозиції до влади сьогодні весь український народ. Сила народу — в єдності, сила опозиції — у підтримці суспільства», — сказала на мітингу лідер УСДП Наталія Королевська. За її словами, на цьому мітингу зібралися «ті, хто відстоював свої права на «податкових майданах», хто ламав паркан біля парламенту, хто не здався і продовжує воювати з режимом, і тому дні цього режиму злічені».

«Влада намагається нас залякати і кидає найкращих із нас у тюрми — Юлію Тимошенко, Юрія Луценка, Сергія Костакова, — сказала Королевська, маючи на увазі й репресованого учасника протесту підприємців. — Вони судять нас за те, що ми хочемо жити за законом, за те, що створюємо робочі місця, за те, що ми платимо заробітні плати. Нинішній режим забирає в «чорнобильця»останню пачку таблеток, у «афганців» — намагається відібрати бойові заслуги. Вони крадуть останню пляшку молока в немовлят і останню хлібину в пенсіонерів... Але ми не хочемо, щоб вони правили вічно, і не маємо наміру ще три роки терпіти цю владу. Сьогодні свої «майдани» є по всій Україні. День Соборності — це день єднання українського суспільства та звільнення від нинішньої влади!»

Наталія Королевська згадала, як нардепи від Партії регіонів знімали депутатські значки й тікали до чорного виходу з Ради, коли «афганці» проривалися в парламент. «Вони нас бояться. Так бояться тільки справжню силу і справжню владу. Нас мільйони по всій країні, і ми знаємо, що робити. На виборах будемо вимагати відкритих списків кандидатів від опозиції, аби не допустити «кота в мішку». Політики мають об’єднуватися з народом і дослухатися до нього. Це буде наш рік. Ми — єдині, і ми переможемо», — сказала лідерка УСДП.

У свою чергу Анатолій Гриценко, виступаючи на мітингу, заявив, що «після виборів Партія регіонів буде заборонена, а Янукович і Азаров підуть під суд».

Володимир Деркач, представник руху «чорнобильців» Донеччини, згадав недавні виступи за власні права на Донбасі. «Дві людини під час цього голодування пішли з життя — світла їм пам’ять. Одного влада просто вбила — міліція буквально затоптала його, коли демонтувала наш намет. У іншого чоловіка 12 грудня, коли він відчув, що його зрадили й обманули, не витримало серце, — розповів Деркач. — Закликаю весь народ України об’єднатися проти цієї бандитської влади. Ще два–три роки тому у нас у «маршрутках», на автомобілях висіли прапорці Партії регіонів. А зараз їх немає. Немає ця влада підтримки і в нашому регіоні! На Донбасі живуть працелюбні, чесні люди. Вони можуть відстоювати свої права. І Донбас не згоден з Януковичем! Тому давайте всі об’єднаємося і разом скажемо цій владі «ні!»

Політики Королевська, Суслов, Гриценко та Катеринчук разом із громадянськими лідерами з різних областей після мітингу підписали Маніфест громадянської солідарності. У документі озвучено вимогу до демократів негайно приступити до публічної розробки спільного плану дій у передвиборчий період, почати суспільний діалог і громадське обговорення спільних цінностей, принципів і підходів демократичних сил, аби отримати в новому парламенті 300 голосів та утворити конституційну більшість, яка дозволить сформувати народний уряд та запровадити курс народних реформ.

Після акції «Україна єдина» Наталія Королевська вивела активістів УСДП на загальний опозиційний мітинг на Софійській площі, на якому партії, що входять до Комітету опору диктатурі, підписали Угоду про спільні дії об’єднаної опозиції. УСДП, як одна із засновниць КОДу, разом зі своїм новим лідером також висловила підтримку Угоді.

Сергій СВІТЛИЧНИЙ