СВЯТО

24.01.2012

Соборність по–президентськи

У неділю вранці перші особи держави поклали квіти до пам’ятників Тарасові Шевченку та Михайлу Грушевському. Разом із Віктором Януковичем квіти покладали Прем’єр–міністр Микола Азаров, перший заступник глави адміністрації Президента Ірина Акімова, секретар РНБО Раїса Богатирьова, голова КМДА Олександр Попов та ін.

Глава держави також узяв участь у врочистому зібранні у Палаці «Україна». Виступаючи перед поважною публікою, Президент сказав, що згуртувати українців може політика модернізації та ідея сучасної розвиненої держави. «Я буду діяти рішуче і послідовно. У мене достатньо політичної волі, аби поступово втілити в життя нашу споконвічну мрію — розбудови сильної незалежної України», — обіцяв Янукович. Президент підкреслив, що «вірить у соборну Україну, в якій свобода людини, її громадянські права є найвищою цінністю». Багато хто в залі сприйняв цю фразу як іронію.

Участь в урочистому зібранні також узяли колишні президенти України — Леонід Кравчук, Леонід Кучма, Віктор Ющенко.

Ще один громадський міст Злуки

Група активістів провела оригінальну акцію на мості Патона в Києві. Вони символічно об’єднали два береги Дніпра «живим ланцюгом». О 12–й годині — одночасно з початком мітингу на Софійській площі — дві групи з різних берегів вирушили одна до одної, символізуючи єднання УНР та ЗУНР. У ході акції було заборонено партійну символіку; активісти приносили лише синьо–жовті атрибути. Про це повідомили організатори акції — Братство козацького бойового звичаю «Спас».

«Наша Україна» склала Україну

На майдані Незалежності пройшла акція зі сполучення України. Перехожим пропонували скласти із пазлів, що мали форму областей України, цілу мапу. Організатором акції виступила партія «Наша Україна». На думку організаторів, збирання такої карти символізує єдність, соборність та нерозривну територіальну цілісність України.