Злука тільки на папері?

24.01.2012

Керівники політичних сил, які перебувають в опозиції до Віктора Януковича, все–таки спромоглися укласти угоду про спільні дії об’єднаної опозиції. У нинішніх реаліях це й мало, і багато водночас. Ще до мітингу на Софійській площі залишалося невідомим, чи всі опозиціонери погодяться поставити свій підпис під документом. Тому в нинішніх умовах навіть парафування заяви — абсолютно декларативної і, за великим рахунком, не обтяжливої — виглядає як успіх.

Текст угоди є значно ґрунтовнішим, аніж проекти попередніх документів, котрі ходили в кулуарах напередодні 22 січня. Як писала «УМ», раніше лідери партій обговорювали можливість скріпити іншу угоду — про відмову від взаємопоборювання. Проте текст цього документа був слабким, шаблонним і навіть не передбачав висування спільних кандидатів в округах.

Підписана ж у неділю «соборна» угода передбачає три принципові речі. По–перше, лідери партій домовилися сформувати єдиний список кандидатів для мажоритарних округів за принципом «один округ — один кандидат від об’єднаної опозиції». «Базовими вимогами до кандидатів будуть порядність, принциповість, фаховість, громадський авторитет та бездоганна репутація», — йдеться в тексті угоди. Друге — політики домовилися скоординувати дії для проведення чесних виборів і недопущення фальсифікацій. «Йдеться, зокрема, і про погодження кандидатур членів окружних і дільничних виборчих комісій, спостерігачів, та забезпечення їхньої ефективної роботи», — задекларувати опозиціонери. Третій момент — «підписанти» зобов’язалися утворити у парламенті антипрезидентську більшість.

За словами організаторів, резолюцію підписали всі члени Комітету опору диктатурі. Водночас жодна з політичних сил не оприлюднила ані копію підписаного документа, ані вичерпний перелік прізвищ учасників угоди.

Відомо, що текст скріпили Олександр Турчинов («Батьківщина»), Арсеній Яценюк («Фронт змін»), Олег Тягнибок («Свобода»), Валентин Наливайченко («Наша Україна»).

Голова партії «УДАР» Віталій Кличко підписав документ із застереженнями. «Ми переконані, що опозиційним партіям сьогодні потрібно провести публічну дискусію навколо змісту цього документа. Зокрема, щодо недоцільності застосування квотного принципу, щодо механізмів визначення та висунення єдиного кандидата, відкритих списків тощо», — пояснив свою позицію Віталій. Нагадаємо, напередодні мітингу Кличко–старший надіслав демократичним партіям проект угоди у власній редакції. До останньої миті залишалося невідомим, чи захоче лідер партії «УДАР» — котра формально не входить у КОД — приставати до ініціативи колег.

Від підписання угоди відмовився голова «Громадянської платформи» Анатолій Гриценко. Колишній член КОДу просив у організаторів ознайомитися з текстом документа. «Я прямо запитав у Турчинова: «Саша, покажи документ, щоб я міг прийняти рішення щодо підписання». Відповідь: «А ти підписуй, як інші, не читаючи». Такого не було і не буде», — розповів Гриценко у своєму інтернет–блозі.

Натомість у неділю Гриценко підписав інший документ — Маніфест громадянської солідарності, разом із амбітною лідеркою УСДП Наталією Королевською та головою Європейської партії Миколою Катеринчуком, а також представниками низки громадських організацій. Пізніше Гриценко пояснив, що підписував «королевську» угоду не як голова партії, а як керівник організації «Громадянська позиція», бо хотів виявити солідарність з іншими громадськими структурами.

Словом, у опозиції вистачає проблем. Підписання угоди в День Злуки не назвеш простим... Найбільші ж проблеми передбачаються тоді, коли опозиційні партії почнуть ділити між собою мажоритарні округи. Адже напевне будуть партії, які не змиряться з тим, що в певному окрузі оберуть не «свого» кандидата. Будуть і окремі політики, котрі, маючи такий–сякий рейтинг, не згодяться виконувати рішення КОДу.

Заступник голови «Батьківщини» Олександр Турчинов висловив упевненість, що об’єднана опозиція розділить округи до кінця лютого. «Я сподіваюся, що протягом січня–лютого ми все, що стосується формату, пропорцій та регіональних прив’язок, завершимо», — цитує Турчинова «Українська правда».