Чотири на чотири

24.01.2012
Чотири на чотири

Лідер світового рейтингу Новак Джокович у вчорашньому матчі проти Ллейтона Х’юїтта. (Фото Рейтер.)

Зазвичай для більшості українських тенісистів виступи на турнірах «Великого шолому» обмежуються двома стартовими колами. Третій раунд, вважай, — подія. А виступи на другому тижні змагань — майже «історичний успіх». Минулого року на двох турнірах серії «Гранд слем» (із чотирьох можливих) у четвертому колі грав Олександр Долгополов. Проте цього разу в Австралії жодному з наших співвітчизників не вдалося потрапити за «екватор».

Найдовше з українців у мельбурнській «одиночці» протримався той–таки Долгополов. Свої виступи киянин завершив у третьому раунді, і знову — як і в двох попередніх матчах — мусив грати всі п’ять сетів. Тринадцята ракетка світу, Долгополов здався 19–річному австралійцеві Бернарду Томичу — 6:4, 6:7 (0:7), 6:7 (6:8), 6:2, 3:6. «Знову був важкий матч, який відібрав у мене всі сили. Тепер — додому, де матиму кілька днів на відпочинок», — написав після гри Сашко у своєму «Твіттері». Порівняно з матчами першого–другого кіл цей поєдинок Долгополова тривав найдовше — 3 години 50 хвилин.

Вочевидь цей тенісний марафон не минув безслідно і для австралійця, котрий у четвертому раунді програв третій ракетці світу Роджеру Федереру (4:6, 2:6, 2:6).

Разом із 30–річним швейцарцем до чвертьфіналу «Аустреліен оупен» пробилися всі представники першої четвірки, турнірні стежки яких можуть перетнутися лише в півфіналах. Четвертий номер рейтингу АТР британець Енді Мюррей «розібрався» з Михайлом Кукушкіним із Казахстану (6:1, 6:1, 1:0, відмова). Друга ракетка світу, іспанець Рафаель Надаль, не мав проблем зі своїм співвітчизником Велісьяно Лопесом (18) — 6:4, 6:4, 6:2. А найкращий тенісист планети Новак Джокович із Сербії вчора надвечір переміг австралійця Ллейтона Х’юїтта, ще одного екс–лідера рейтингу АТР, — 6:1, 6:3, 4:6, 6:3.

Нагадаємо, що минулого року в чвертьфіналі відкритої першості Австралії грав Долгополов і в чотирьох сетах поступився Мюррею; це був найвищий результат Сашка на «гренд слемах».

Без проблем дістався чвертьфіналу «АО» й найсильніший жіночий квартет. Перша ракетка світу, данка Каролін Возняцьки залишила за бортом змагань Єлену Янкович з Сербії — 6:0, 7:5. Тепер на Каролін очікує зустріч із чинною чемпіонкою Австралії, бельгійкою Кім Клійстерс, яка зі скрипом пройшла китаянку На Лі — 4:6, 7:6, 6:4. Друга сіяна — чешка Петра Квітова — відсвяткувала перемогу над сербкою Аною Іванович — 6:2, 7:6. До «топ–8» пробилися також дві найбільш голосисті тенісистки планети: білоруска Вікторія Азаренко (3) легко здолала Івету Бенесову з Чехії (6:2, 6:2), а росіянка Марія Шарапова (4) «перекричала» німкеню Сабін Лисицьки (14) — 3:6, 6:2, 6:3.