Добре там, де закордон

19.01.2012
Добре там, де закордон

Найбільше прибутків від закордонного туризму торік отримав Гонконг. (Фото з «Вікіпедії».)

Ні економічна криза, ні «Арабська весна», ні японські природні катаклізми не змогли зашкодити загальному зростанню глобального туризму у 2011 році. Щоправда, популярність різних туристичних напрямів зазнала суттєвих змін.

Як повідомляє Всесвітня туристична організація (ВТО), кількість закордонних турпоїздок у 2011–му лише трохи не дотягнула до мільярда, зупинившись на позначці 980 мільйонів (це на 4,4% більше, ніж у 2010–му). Згідно зi статистичними даними цієї спеціалізованої агенції ООН, найбільше зростання продемонструвала Європа, країни якої відвідало на 29 мільйонів туристів більше, ніж позаминулого року.

Не менш привабливим, ніж раніше, залишалися для іноземних гостей країни Африканського континенту — їх відвідало загалом 50 мільйонів осіб. Але «Арабська весна» таки далася взнаки: туристичний потік до країн Північної Африки скоротився на 12%. Із цього випливає, що «чорна» Африка, де теж ситуація здебільшого неспокійна, стала цікавити туристів більше.

Через хвилю революцій на 8% — до 51 мільйона — зменшилася кількість відвідин країн Близького Сходу. Виняток становили лише Саудівська Аравія, Оман та Об’єднані Арабські Емірати — до цих заможних і відносно спокійних країн туристичний потік стабільно зростає.

На початку минулого року ВТО прогнозувала стрімке зростання туристичних поїздок до Азії, але цунамі та аварії на японській АЕС «Фукусіма–1» дещо відлякали туристів від цієї частини світу. Упали темпи зростання турпотоку й до країн Північної та Південної Америки.

А найбільше прибутки від туризму за 2011 рік зросли в Гонконгу — на 25%. Серед лідерів за цим показником також опинилися Сполучені Штати Америки (12 %), Іспанія (9%) та Велика Британія (7%).

Серед туристів рекордсменами минулого року є китайці, які витратили на небізнесові поїздки за кордон на 38% більше коштів у порівнянні з 2010–м. На другому місці туристи з Індії та Бразилії, які спустили на мандри на 32% більше коштів, а «бронзу» здобули росіяни — їхні витрати порівняно з позаминулим роком у 2011–му зросли на 21%.

«Незважаючи на непрості умови, торік міжнародний туризм встановив нові рекорди. Для сектора, на який припадає 5% світового ВВП і у якому в країнах, що розвиваються, зайнятий кожний 12–й працівник, такі результати є дуже обнадійливими», — із задоволенням констатував генеральний секретар Всесвітньої туристичної організації Талеб Рифай. У 2012 році він прогнозує подальше зростання обсягів закордонного туризму на 3–4%, тобто вперше у світовій історії буде подолано позначку в один мільярд закордонних поїздок.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>