НОВИНИ ПЛЮС

19.01.2012

Ув’язнення Тимошенко

Послу Франції з прав людини Франсуа Зімере вчора не дозволили зустрітися з ув’язненою Юлією Тимошенко у Качанівській колонії в Харкові. «Ми подавали відповідне клопотання, але в цьому нам було відмовлено», — розповів правозахисник журналістам біля стін тюрми. Причиною відмови стало проведення представниками СБУ слідчих дій з екс–Прем’єром. «У неї сьогодні має бути допит. Я дуже здивований, що допит відбувається за відсутності її адвоката», — цитує Зімере агенція УНІАН.

* * *

Юлiя Тимошенко вiдмовилася вiд незалежних дослi­джень у будь–якiй iз лабораторiй Харкова. Про це заявила заступник голови комiсiї Мiнiстерства охорони здоров’я Галина Сiроштан.

Пiсля появи в ЗМI iнформацiї про можливе отруєння Тимошенко солями талiю було ухвалено рiшення залучити також фахiвцiв–токсикологiв, зокрема директора Харкiвського обласного бюро судово–медичної експертизи i завiдувача вiддiленням гострих отруєнь Харкiвської клiнiчної лiкарнi № 2. Але Тимошенко вiд запропонованого огляду вiдмовилася.

Учора Генеральна прокуратура видала заяву, в якій висловила готовність сприяти організації роботи спільної медичної групи для проведення незалежного обстеження Юлії Тимошенко. Таким чином ГПУ відреагувала на звернення послів країн Євросоюзу, США та міжнародних медичних організацій. Генпрокуратура готова у межах своїх повноважень «забезпечити участь будь–яких медичних працівників як для проведення діагностування, так і лікування, якщо воно буде необхідне».

Справа Луценка

Печерський суд допитав рівно половину зі 148 свідків у справі екс–міністра внутрішніх справ Юрія Луценка. Як повідомляє агенція «Ліга», 74–м свідком у справі вчора стала зав. відділом стилістики та культури мови Інституту української мови НАН Світлани Єрмоленко, яка пояснювала суду різницю між «урочистими» і «святковими» заходами (а Луценка обвинувачують і в розтраті коштів на святковий концерт).

Автономія

Представники руху «Народний фронт «Севастополь–Крим–Росія» виграли у Вищому адміністративному суді в Києві процес за право на судове скасування Конституції АР Крим від 1998 року. Про це повідомляє «Радіо Свобода». Конституція визначає Крим як автономію у складі України. Раніше місцеві сепаратисти намагалися оскаржити її правочинність через суд, однак той відмовився розглядати поданий позов. Тепер суд першої інстанції має розглянути цю справу по суті. За словами координатора «Народного фронту...» Валерія Подьячого, мета позову, поданого ще у жовтні 2010 року, — відновлення дії Конституції Республіки Крим від 1992 року.