І як рука підніметься вас карати?!

19.01.2012
І як рука підніметься вас карати?!

Микола Азаров своїм дорiкає, але не карає. (Фото Юрiя САПОЖНІКОВА.)

Уряд поки що не підвищив газові тарифи для населення, але деякі місцеві органи влади вже підняли вартість «комуналки». Причому в кілька разів! «А що ж буде, якщо ми таки піднімемо?» — мабуть, подумав Прем’єр–міністр Микола Азаров і на вчорашньому засіданні уряду вирішив організувати невеличкий показовий прочухан своєму близькому другові й соратнику зi славного Донецька Анатолію Близнюку. А в його особі — всім місцевим керівникам, які хочуть заробляти багато і швидко.

 

«У середньому в країні квартирна плата зросла на 8,3 вiдсотка, — підсумував Азаров. І почав ставити риторичні запитання: — Які в них були підстави? Тарифи на електроенергію і на газ не збільшилися ні на копійку. Бензин не подорожчав. Курс гривні стабільний. Усі основні складові собівартості комунальних послуг залишились незмінними. Чому ж місцеві органи влади під новорічні феєрверки «нащедрували» таке підвищення квартплати?»

Інформацію про безлад на місцях глава уряду отримує, за його словами, із соціальних мереж. Точніше, читає на своїй сторінці на «Фейсбуці». Саме користувачі мережі з Херсона змогли повідомити Миколу Яновича про «тарифний безмір», який у перші дні нового року встановили в цьому місті. «Для 7 вiдсоткiв будинків квартплата становить від 4 до 14 гривень за квадратний метр! Порахуйте, скільки доведеться сплатити за 50–метрову квартиру? Взагалі, яким це треба бути мером, щоб не побачити цього абсурду і допустити таке вбивче для людей рішення?» — емоційно відгукнувся Прем’єр про роботу мера Володимира Сальда.

Винними в цій проблемі Азаров визнав міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово–комунального господарства Анатолія Близнюка — ну дуже свою людину в нинішній владній команді. Як відомо, раніше Близнюк очолював Донецьку облраду, вважався членом команди Президента Януковича. Можливо, саме тому, дорікаючи черговому «донецькому» за бездіяльність, яка б’є по гаманцях людей і рейтингу Партії регіонів, Микола Азаров звертався до нього з величезною повагою в голосі.

Інший, за словами Прем’єра, винуватець ситуації, керівник нещодавно створеної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг, — Валерій Саратов — раніше працював мером. І навіть не в сакральній для нинішньої влади Донецькій області, а в місті Севастополі, займаючи посаду призначеного Президентом голови міськдержадміністрації. Свого крісла він (увага!) позбувся за... кричущі проблеми в комунальній сфері міста. Після того як Віктор Янукович на одній iз відкритих кабмінівських нарад привселюдно розкритикував Саратова за безлад міського господарства, вiн втратив крісло градоначальника. І очолив нагляд за «комуналкою» всієї держави.

Логіка цього кадрового призначення виглядає цілком зрозумілою, якщо взяти до уваги партійність пана Саратова (вiн багаторiчний член Партії регонів) та його активність у політичному житті, яка реалізовувалася також шляхом розвішування жорстких проросійських/антиукраїнських бігбордів. Для Севастополя, кажуть, саме те...

Ще один вияв невдоволення Прем’єра стосувався колишнього члена команди Тимошенко, а нині — керівника Держслужби з питань регуляторної політики і розвитку підприємництва Михайла Бродського. «Виявляється, незважаючи на рішучі кроки у сфері дерегуляції, досі 88 органів мають контрольні повноваження. Видають документи дозвільного характеру 37 органів, — констатував Азаров стан реформування підприємництва. І повернув голову до залу — Бродський є?»

Активний юзер «Живого журналу» та «Фейсбуку» піднявся і доволі довго щось пояснював Миколі Яновичу: без мікрофона, приватно й неголосно. «Видають, анулюють ліцензії 34 органи. А має право зупиняти або призупиняти господарську діяльність 21 орган. Це абсолютно неприйнятна ситуація», — продовжив свою промову Микола Азаров.

До речі, Михайла Бродського нещодавно викликали до прокуратури. Але не за фактом повільного реформування підприємництва — а лише з огляду на його запеклу боротьбу з концерном «ЄДАПС», який прагне продовжити своє монопольне становище на українському ринку захищеної поліграфічної продукції i належить не останній людині з обойми Партії регіонів...