Сім’я була проти

19.01.2012
Сім’я була проти

Федiр Ярошенко пост здав. (Фото Юрiя САПОЖНІКОВА.)

Головною інтригою вчорашнього засідання уряду стало порожнє місце очільника Міністерства фінансів. Коли урядовці займали свої місця у залі засідань, на сайті Президента вже з’явилося лаконічне повідомлення, що глава держави прийняв відставку Федора Ярошенка. Прем’єр–міністр Микола Азаров на топ–новину не відреагував ніяк: жодного слова у вступній промові на засiданнi Кабмiну! А на пряме запитання журналіста однієї з інформ­агенцій сказав: «Я прокоментую у п’ятницю, на прес–конференції...» Натомість урядовий портал навіть уже глибоко після обіду представляв Ярошенка як чинного главу Мінфіну...

Таку, на перший погляд, дивну неквапливість технічних працівників уряду та незворушність першої особи на вулиці Грушевського пояснюють аналітики: відставка Ярошенка, на їхню думку, — це потужний удар по самому Азарову. «Ми всі знаємо, що Ярошенко — це людина, креатура або близький соратник Прем’єр–міністра», — сказав директор Агенції моделювання ситуацій Віталій Бала, близький до штабу «Регiонiв». За його словами, сьогодні–завтра визначальним стане, хто саме очолить Мінфін і до якої групи впливу ця людина належатиме. «Важлива також реакція Миколи Яновича, — каже Бала. — Адже якщо місце очільника Мінфіну займуть представники інших груп впливу, то це означатиме, що на горизонтальному рівні почалися ротації. Або ж Президент іще не вирішив, хто ж «банкуватиме» на найближчих виборах».

Відставка Ярошенка, втім, не стала несподіванкою для українського політбомонду. Янукович уже кілька разів попереджав, що може відправити голову Мінфіну на пенсію, а на одній iз нарад навіть висловився напрочуд образно: «Я заніс над вашою головою сокиру. Так що думайте». За неофіційною інформацією, у Ярошенка, який очолює Мінфін з березня 2010 року, не складалися стосунки з призначеним пізніше за нього головою Нацбанку Сергієм Арбузовим. Тим, якого вважають особливо наближеним до сім’ї Президента.

Відставка Ярошенка, на думку експертів, уможливлює й відхід від посади самого Миколи Азарова. «Він (Азаров. — Ред.) уже не раз попереджав, що готовий позбутися крісла, якщо Ярошенка звільнять», — стверджує заступник директора компанії «Берта комунікейшн» Павло Кругляковський. З огляду на це виглядає цілком логічним уже дворазове перенесення «великої чистки» у Камбіні, які анонсує Президент Янукович, але в останню мить постійно скасовує.

А от політолог Вадим Карасьов із цим не погоджується — на його думку, Янукович іще не розробив систему противаг у своєму оточенні на випадок відставки «старого друга». «Поки що Президент не готовий, — каже політолог і додає: — Проблематичною виглядає інша позиція — хто саме контролюватиме виконання бюджету після цієї відставки».

Боротьбою за бюджетні потоки вважає відставку Ярошенка політолог Володимир Фесенко.

Немає єдності й щодо кандидатури майбутнього керівника Мінфіну. Так, Фесенко прогнозує, що цю посаду може зайняти нинішній очільник СБУ, колишнiй головний митник України і просто телемагнат Валерій Хорошковський. Натомість за іншим сценарієм трофей відійде до креатури Нацбанку. І Мінфін очолить Юрій Коробов, який сьогодні є заступником Арбузова.