Мода на ностальгiю

17.01.2012
Мода на ностальгiю

Творці «Артиста»: продюсер Томас Лангманн, актор Жан Дюжарден та режисер Мішель Хазанавічюс.

Позавчора ввечері (вчора вночі за київським часом) у Лос–Анджелесі відбулася 69–та щорічна церемонія вручення «Золотих глобусів», других за значимістю після «Оскарів» кінематографічних нагород Америки. Лауреатів визначають 90 акредитованих у Голлівуді кіножурналістів iз рiзних країн світу, які є членами Асоціації закордонної преси. Кінематографісти у спробах відійти від рутинного виробництва ведуть пошук нових шляхів i способів звернення до глядічів з екрана й, принагідно, здобуття визнання у критиків. На цьогорічній церемонії тріумфував фільм «Артист» режисера Мішеля Хазанавічюса, який дійсно вразив публіку та критиків, оскільки йдеться про чорно–білу та ще й... німу стрічку. Фільм мав шість номінацій, які матеріалізувалися у три нагороди. Цю щиру та зворушливу посвяту добі німого кіно визнано найкращим фільмом у категорії комедії чи мюзиклу. «Золоті глобуси» також отримали виконавець головної ролі Жан Дюжарден та автор музики Людовік Бурсе.

У категорії драми кінокритики визнали кращим фільм «Нащадки» режисера Александра Пейна, трагiчну родинну історію, події якої розгортаються на Гаваях. «Золотим глобусом» для кращого драматичного актора відзначено виконавця головної ролі у цій стрічці Джорджа Клуні. Кращою драматичною акторкою названо Меріл Стріп за її переконливе втiлення в роль колишнього британського прем’єр–міністра Маргарет Тетчер у біографічному фільмі «Залізна леді». Кращою комедійною акторкою названо Мішель Вільямс, яка відтворила у фільмі «Мій тиждень з Мерилiн» образ добре відомої історичної особи — легенди кіно Мерилiн Монро. Отримуючи нагороду, лауреатка сказала: «Дякую за цю статуетку, яку більш ніж через 50 років ви вручили і Мерилiн».

Статуетку за кращу режисуру повіз iз церемонії додому метр американського кіно Мартін Скорсезе за постановку фільму «Х’юго» (у нас назву змінено на «Хранитель часу»). Іншого класика американського кіно — Вуді Аллена — було нагороджено не за режисуру, а за сценарій комедії «Опівночі у Парижі». Аллен задоволений як увагою критиків до його роботи, так і тим, що цей фільм має шалений успіх у публіки і став найбільш комерційною стрiчкою режисера за багато останніх років.

У категорії кращого неангломовного фільму перемогла робота іранця Асгара Фархаді «Розлучення». Це продовження тріумфальної ходи цієї іранської стрічки, яка вже була обсипана дощем нагород на минулорiчному Берлінському міжнародному кінофестивалі.

Славетний голлівудський режисер Стівен Спілберг цього року отримав свою першу в житті нагороду за анімаційний фільм. Його колекція нагород позавчора поповнилася «Золотим глобусом» за мультик «Пригоди Тінтіна», створений за мотивами коміксів бельгійського художника Ерже. А голлівудський ветеран Крістофер Пламмер додав до своєї колекції нагород «Золотий глобус» за другопланову роль у комедії Майка Міллса «Початківці», у якій з’явився на екрані у постаті вдівця, що після смерті дружини виявляє у собі схильності... гомосексуаліста і відтак вирішує пройти решту життя, тішачись із цього. «Золотий глобус» за кращу жіночу роль другого плану виборола акторка Олівія Спенсер — вона зіграла у драмі «Прислуга» про складні расові відносини на американському Півдні. Нагороду імені Сесіля Б. Де Міля за життєвий внесок у мистецтво кіно отримав улюблений не лише у США 74–річний негритянський актор Морган Фрімен. А вручив її йому одна з перших негритянських суперзірок американського кіно актор Сідней Пуатьє.

«Золоті глобуси» є надійним індикатором того, що той чи інший фільм має реальні шанси на перемогу на церемонії «Оскарів», яка цього року відбудеться 26 лютого. А список номінантів на найпрестижніші кінонагороди буде оголошено вже 24 січня. Якщо вважати «Золоті глобуси» генеральною репетицією перед «Оскарами», то вона виявилася вдалою.

 

ДО РЕЧІ

Церемонія вручення «Золотих глобусів» — це також чудове шоу для мільйонів телеглядачів. З роллю його ведучого вже другий раз поспіль чудово справився 37–річний британський комік Рікі Жервез, який відомий своїми провокаційними жартами та привселюдним кепкуванням з лауреатів. Обірвавши одного з лауреатів, котрий на сцені перераховував довгий список осіб, кому він вдячний, Жервез сказав: «Ви не повинні бути вдячні нікому, включно з членами вашої родини, хто нічого не зробив для цього фільму. Подякуйте лише двом головним особам — вашому агенту та Богу».