Пересвяткували й програли

17.01.2012

За регламентом Міжнародної гандбольної федерації, учасники фінальної частини чемпіонату Європи оминають груповий турнір відбору на планетарну першість, а вступають у боротьбу за путівки на «мундіаль» одразу на стадії «плей–оф». Українська ж чоловіча збірна провалила єврокваліфікацію–2012 і не потрапила на чемпіонат Старого світу, який у неділю стартував у Сербії. Відтак право зіграти в стикових матчах ЧС–2013 підопічні Леоніда Захарова могли отримати, лише вигравши свою відбіркову групу.

Суперників було лише двоє. Найменш переконливо в нашому тріо виглядала збірна Туреччини, яка почергово програла по два поєдинки українцям і португальцям. Тож єдину перепустку в наступний раунд розігрували «синьо–жовті» й «червоно–зелені».

Не так давно наші хлопці вже зустрічалися з командою Португалії: у євровідборі–2012 обмінялися домашніми перемогами. Проте цього разу, у кваліфікації до чемпіонату світу, який у 2013 році прийматиме Іспанія, наші програли португальцям двічі і безславно зійшли з дистанції. Спочатку (минулого четверга) наші співвітчизники не встояли під натиском гостей у Запоріжжі, а в неділю поступилися і в містечку Еспіньйо на березі Атлантичного океану.

Після попередніх невдач у відбіркових кампаніях Федерація гандболу України, здалося, більш відповідально підійшла до кваліфікаційного ЧС–2013. Для кращої підготовки збірної було організовано два товариські турніри — в Білорусі та Швейцарії, проте додатковий ігровий досвід не поліпшив кінцевий результат. Ба, більше. За словами Захарова, до лав збірної гравці приїздили «за власним графіком», ігноруючи вимоги тренера. «На турнірі в Білорусі команда без восьми осіб зіграла краще, ніж у Швейцарії, з лідерами у складі. Збірна нікому не потрібна!» — бідкався головний тренер.

«Недавно був Новий рік, а, як відомо, слов’яни добре відпочивають. У захисті суперник обходив нас, як стоячих», — це вже особливості першої гри українців з піренейцями, яку «синьо–жовті» програли з рахунком 21:25. Прикметно, що ніхто з наших співвітчизників у тому матчі не закинув у ворота гостей більше трьох м’ячів.

У Португалії, граючи без двох лідерів, Комка та Ганчева, колективу Захарова не вдалося ліквідувати дефіцит у чотири м’ячі. Після «вливань» тренера хлопці показали характер, але і його не вистачило для перемоги над добре зіграною португальською збірною. У підсумку, українська команда «пролітає» вже повз третій поспіль великий міжнародний гандбольний форум.

 

ТАБЛО

Чемпіонат світу–2013. Відбірковий турнір. Група 2. Україна — Португалія — 21:25 (Козакевич, Кривчиков, Петричко (по 3) — Магальєш, 8), Португалія — Україна — 27:26 (Педросо (7) — Бурка, Козакевич (по 5 м’ячів)).

Турнірне становище: Португалія — 8, Україна — 4, Туреччина — 0.