Рік «Драконів», а не «Донбасу»

17.01.2012
Рік «Драконів», а не «Донбасу»

У грі з «Руаном» «Донбас» змарнував багато шансів в атаці. (Фото з сайту ХК «Донбас».)

Дуже рідко в професіональному спорті трапляється так, щоб новостворена команда сходу заявляла про себе на повний голос. Зазвичай для того, щоб вийти на високий рівень, потрібні роки копіткої праці. І гроші — далеко не визначальний аргумент у цьому питанні. Що й доводять численні приклади.

Створений півтора роки тому хокейний клуб «Донбас» одразу заявив про свою високу мету. До команди, яку спонсорує віце–прем’єр–міністр Борис Колесников, збирали найкращих українських виконавців, запрошували досвідчених гравців із Білорусі й Росії. На відповідному рівні було й фінансування. І якщо в Україні донеччани змогли здобути чемпіонський титул, то здобути міжнародний трофей з першої спроби не вдалося. Континентальний кубок — не надто авторитетний, але єдиний наразі клубний турнір Європи — «донецьким» не підкорився. Колектив Олександра Куликова був дуже близький до мети, та забракло завершального кроку.

 

Приємні очікування

«Суперфінал» турніру вдруге проводили в Руані — місті на півночі Франції, у столиці Нормандії. Господарі – «Руанські дракони» — та попередній володар КК — мінська «Юність» — потрапили до «фіналу чотирьох» напряму, а італійський «Асьяго» й «Донбас» пробилися через попередній відбір.

Як виявилося, чемпіон Італії став лише постачальником очок для інших трьох суперників, які й закрутили захопливу інтригу. Спочатку, у п’ятницю, українці здолали білоруського чемпіона. Фанатський десант із Донецька в кількості 150 осіб створив для «червоно–чорних» фактично домашню атмосферу, й це допомогло «Донбасу» втримати мінімальну перевагу наприкінці двобою, коли мінчани замінили воротаря шостим польовим гравцем.

Наступного дня «Юність» завдала поразки «Драконам», і, здавалося, відкрила «Донбасу» прямий шлях до трофею. Для цього потрібно було в завершальному матчі турніру не програти господарям в основний час.

У неділю свій 58–й день народження святкував другий тренер донеччан Анатолій Дьомін, і Кубок, звісно, став би для нього чудовим подарунком. Але у французів, серед яких виділяються легіонери з Канади, Фінляндії, Австрії, були власні плани. Аби здобути трофей, вони мали вигравати з різницею в три шайби. Це завдання здавалося непростим. Перемога «Руана» з різницею в одну чи дві шайби робила чемпіоном команду з Білорусі.

Останній крок — провальний

Початок дуелі, що відбувалася позавчора ввечері, залишився за «Донбасом». За перші кілька хвилин гості не один раз могли відкрити рахунок, діяли так, ніби грали в більшості, але воротар Фабріс Ленрі рятував «Драконів». Саме він став одним із головних героїв фіналу, відбивши 35 кидків, у тому числі з «убивчих» позицій. А от голкіпер донеччан, росіянин Євген Царегородцев, м’яко кажучи, не виручив. Тепер Куликов, імовірно, шкодує, що не поставив у ворота білоруса Степана Горячевських, котрий допомагав здобувати трофей «Юності» в 2007 році.

Надалі «Руан» виходив уперед, а українська команда намагалася відігратися. Робила це не надто переконливо: нападники марнували шанси, захисники й страж воріт раз по раз помилялися. Хоча другий гол французького чемпіона судді зафіксували вочевидь помилково, бо в цей момент були зсунуті ворота «Донбасу».

Ще за три хвилини до фінальної сирени рахунок був 3:2 на користь «Драконів». Донеччани в прагненні встановити потрібний рахунок забули про захист, за що й були покарані. Закинувши впродовж 24 секунд дві шайби, «Руан» забезпечив собі перше місце в групі й сам Кубок. Сайт Міжнародної федерації хокею назвав цей подвиг «дивом». Підопічним же Куликова залишилося тільки в розпачі попадати на лід. На переповнених трибунах у цей час шаленіли 2,5 тисячі фанатів місцевого клубу, вбрані в чорно–жовті кольори. Сумний острів уболівальників із Донеччини доповнював віце–прем’єр Колесников, котрий теж приїхав на фінал.

«Гра вийшла гідною фіналу. Ми припустилися кількох грубих помилок, якими суперник і скористався. До того ж змарнували чудові шанси закинути більше. Десь нам і не щастило. Звісно, ми дуже засмучені, але треба рухатися далі. Без падінь до вершин не дійдеш», — підсумував Куликов.

 

ТАБЛО

Континентальний кубок. Фінальний раунд (Руан, 13–15 січня)

1–й тур. «Донбас» (Україна) — «Юність» (Білорусь) — 2:1 (0:0, 2:0, 0:1; Белухін, 24; Журун, 33 (більш.) — Слиш, 46), «Руанські дракони» (Франція) — «Асьяго» (Італія) — 6:0.

2–й тур. «Руанські дракони» — «Юність» — 2:4, «Донбас» — «Асьяго» — 6:2 (2:0, 2:2, 2:0; Варламов, 4, 54 (більш.); Дубровін, 20 (більш.); Шафаренко, 27, 36; Піскунов, 59 — Борреллі, 26 (більш.); Улмер, 33).

3–й тур. «Юність» — «Асьяго» — 4:1, «Руанські дракони» — «Донбас» — 5:2 (0:0, 3:1, 2:1; Женетт, 24; Тінель, 32, 39; Маллетт, 58; Десрозьє, 58 — Дидикін, 36 (більш.); Кочетков, 50 (більш.)).

Склад ХК «Донбас»: Царегородцев; Малевич — Люткевич, Піскунов — Журун – Бєлухін; Дубровін — Дидикін, Кочетков — Варламов — Хульт; Селезньов — Побєдоносцев, Шафаренко — Матерухін — Доніка; Єсипов — Єгін, Васильєв — Татаринов — Гладських.

 

Підсумкове становище:

І В П ПО РШ О

1. «Руан» 3 2 1 0 13–6 6

2. «Юність» 3 2 1 0 9–5 6

3. «Донбас» 3 2 1 0 10–8 6

4. «Асьяго» 3 0 3 0 3–14 0

* * *

Чемпіонат України. «Леви» — «Білий барс» — 3:2 ОТ, «Харківські акули» — «Сокіл» — 1:4, «Донбас» — «Компаньйон» — 4:2.

Турнірне становище після 30 матчів: «Сокіл» — 80, «Донбас» — 73, «Беркут» — 61 (29), «Компаньйон» — 48, «Акули», «Леви» — 35, «Білий барс» — 17, «Гайдамаки» — 8 (29).

* * *

НХЛ. «Рейнджерз» — «Оттава» — 0:3 (Федотенко «Р» — 17.47, 3 кидки, «–1», 2 хв. штр.), «Торонто» — «Рейнджерз» — 0:3 (Федотенко — 7.09, «0»), «Монреаль» — «Рейнджерз» — 4:1 (Федотенко — не грав через травму), «Тампа–Бей» — «Кароліна» — 2:5 (Понікаровський «К» — 15 хв., 1 кидок, «–1»), «Кароліна» — «Бостон» — 4:2 (Понікаровський — 12.17, 3 кидки, «0»), «Вашингтон» — «Кароліна» — 2:1 (Понікаровський — 12.51, 0+1, 3 кидки, «–1»).