Володимире Володимировичу, спаси вас Господь!

13.01.2012

Головний кандидат у президенти Росії Володимир Путін участі у перед­виборчих дебатах не братиме. Про це повідомив громадськості його прес–секретар Дмитро Медв... пардон, Пєсков. Аргументація проста: для участі в дебатах із суперниками Володимирові Володимировичу доведеться оформити відпустку (цікаво, скільки часу в них там, у Росії, тривають дебати?), а хто ж у цей час про державу дбатиме? Путін же, нагадаємо, прем’єр–міністр, і курс рубля, вартість газу та добробут «маленького росіянина» не випадають з–під контролю його недремного ока ні на мить.

І результати такої невтомної турботи про «судьби Родіни» вражають: за минулий рік Рахункова палата Росії виявила порушень у галузі витрат бюджетних коштів на суму понад 718 мільярдів(!) рублів (тобто понад 181 млрд. гривень, або близько 23 млрд. доларів США). Це майже вдвічі більше, ніж позаторік, і в сім із гаком разів більше, ніж у 2008–му, коли Путін пересів із президентського у прем’єрське крісло.

Про те, чи піде він на дебати, Володимиру Володимировичу останнім часом доводилося відповідати двічі. Спершу він нагадав, що хоч дебати «в принципі корисні», закон дозволяє брати чи не брати в них участь залежно від бажання кандидата. А наприкінці грудня, відповідаючи на запитання журналістів, Путін «пообіцяв подумати» і дати можливість решті кандидатів позмагатися по конкретних питаннях між собою. «Ну й, може, сам у якомусь форматі візьму участь...»

Узяти не візьме, але програму свою до народу доведе — за словами Дмитра Пєскова, не виключено, що замість ВВП дебатуватиме... хтось із його представників. Утім на цю тему прем’єр також іще поміркує. До речі, ні у 2000–му, коли Єльцин призначив його наступником, ні у 2004–му, коли балотувався на другий президентський термін, участі в дебатах Путін не брав. Як, до слова, і вже його власний наступник Дмитро Медведєв чотири роки тому.

А й справді, навіщо ті дебати, якщо все й без того зрозуміло? Попри всі народні протести, попри однозначно програний «єдиноросами» інтернет, більшість російських користувачів якого Путіна сотоваріщі просто ненавидять, попри навіть падіння своєї популярності в народі до історичного мінімуму — лише 38% росіян за результатами останнього опитування Всеросійського фонду дослідження суспільної думки визнали його політиком року, хоча раніше цей показник сягав 55—76%, — ВВП залишається найрейтинговішим кандидатом. І ймовірність його програшу на березневих президентських виборах, навіть без застосування адмінресурсу та «підрахуйських» фальсифікацій, фактично дорівнює ймовірності кінця світу в грудні 2012 року за календарем майя.

Бо на те, що спрацюють заклики опозиції «голосувати хоч за чорта лисого» (себто лідера КПРФ Геннадія Зюганова, який, швидше за все, опонуватиме Путіну в другому турі), надій мало. Технології протистояння «червоній загрозі», свого часу з неабияким успіхом використані й російською (під час президентських ви­борів 1996 року проти того ж Зюганова), й українською (коли в другий тур на виборах 1999–го вийшли чинний глава держави Леонід Кучма та головний комуніст Петро Симоненко), згодяться й зараз. Що там казати про «зазомбований» державними кнопками телебачення електорат забутої інтернетом глибинки, якщо навіть опозиційна еліта вже вс­­–­­т­игла роз’єднатися й розсваритися на політично–кольоровому ґрунті. Плануючи наступний великий мітинг, який відбудеться, орієнтовно, наприкінці лютого, частина організаторів акцій на Болотній площі та проспекті Сахарова об’єдналася під гаслом «Росія без фюрера»! Ні мітингам із фашистами, нацистами і націоналістами!». До відповідної спільноти в «Живому журналі» та «Фейсбуці», яку створив Костянтин Боровий, приєднується дедалі більше учасників. Серед них і Валерія Новодворська, яка закликає створити аналогічну групу «Ні мітингам із комуністами!». Знайома ситуація, еге ж? Опозиція, розбита на групки і шматочки (де гарантія, що згодом не з’являться групи «Ні мітингам із Нємцовим, Собчак, Кудріним, Новодворською»?). І хай ослаблене, але все ще «обло, огромно, стозєвно і лаяй» чудовисько влади...

А поки опозиція чубиться, «наші» (тобто «їхні») працюють. Представники однойменного руху активізували діяльність на прославлення Володимира свєт Володимировича й не стомлюються висміювати його «кумедних» опонентів. «Яких — раз, два і обчьолся», на противагу величезній армії путінських прихильників. Гендиректор Агенції політичних і економічних комунікацій Дмитро Орлов, який принагідно є координатором «Народного клубу» — експертного майданчика координованого Путіним Загальноросійського народного фронту, — рекомендує чинному прем’єру–кандидату «не підкорятися диктату» масових акцій протесту. А в Москві військові оркестри вже розучують нові славослів’я Великому і Прекрасному ВВП з текстом «Давай вперед, Владимир Путин! / Мы все проблемы победим!».

І «побєдят» же...

 

ОФІЦІЙНО

Опублікована на сайті «Путін 2012» (putin2012.ru) програма кандидата в президенти Росії Володимира Путіна складається із шести глав. У них підбито підсумки останнього десятиріччя, названо подальші цілі та завдання для російської влади на шість років —один президентський термін, згідно з оновленою Конституцією.

Зокрема, в тексті сказано, що головною цінністю Росії є «духовне багатство і єдність її народу», тому кандидат обіцяє «активно захищати основи моральності у засобах масової інформації та інтернет–сфері».

Також Путін зобов’язується надавати комплексну підтримку регіонам РФ, забезпечити населення достойними зарплатами і пенсіями, «навести лад» у сферах ЖКГ, освіти та охорони здоров’я, зокрема, зробити життя в російських містах доступним для інвалідів. Окремим пунктом наголошується на необхідності модернізації економіки та розвитку інноваційних технологій. Є також згадка про судову реформу (створення адміністративних судів, які розглядатимуть скарги населення на роботу державних чиновників).

 

СЛАВОСЛІВ’Я

Давай вперед, Владимир Путин

Слова: В. Слепак

(опубліковано в блозі drugoi.livejournal.com)

В далеких деревнях и селах

Гармони о любви поют...

Россия будь всегда веселой,

И помни истину свою.

Пусть непогода смерчи крутит,

Но солнца свет для всех един...

Давай вперед, Владимир Путин!

Мы все проблемы победим!

 

Россия, ты не отступала

От злого ворога в бою,

Солдаты все и генералы

С великой Родиной в строю!

Не стой, страна, на перепутье,

Пусть лучше завтра будет бой!

Давай вперед, Владимир Путин!

А мы в атаку все с тобой.

 

Политиканы в назиданье

С трибун читают речи нам ...

Мы верим только созиданью,

А не величию программ.

Чего толочь водицу в ступе?

На храмах бьют колокола...

Давай вперед, Владимир Путин!

Нас ждут конкретные дела!

 

Еще какие претенденты?

Все как в комическом кино...

К лицу сегодня президенту

Улыбка, лыжи, кимоно...

Он в поединке не уступит,

Ему не страшен склон крутой!

Давай вперед, Владимир Путин!

А мы все дружно за тобой!

 

И будет новая Россия,

И будет новая страна...

Свое могущество и силу

Еще докажет всем она!

Отчизна, ты хотела сути,

Ты в мире разума оплот—

Давай вперед, Владимир Путин!

С тобой российский весь народ!

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>