Летимо в трубу?

11.01.2012

Народних депутатів готують до того, що вони мусять натиснути кнопку «за» під час розгляду питання про можливість реструктуризації та здачі в оренду української газотранспортної системи. Парламент намагається створити видимість опору, ілюзію дискусії й навіть натякнути Москві: «у нас не все так просто» — проте здається, що на вищому рівні вже ухвалено остаточне рішення.

Представники парламентської більшості пропонували розглянути на цьому пленарному тижні — останньому для 9–ї сесії — законопроект про реформування газового комплексу. Але цю ініціативу наразі відкладено. Ненадовго. «Ми дійшли згоди розглядати це питання після проведення відповідних консультацій і заслуховування інформації уряду», — повідомив учора спiкер Володимир Литвин. Він запевнив, що на цій сесії, яка завершується 13 січня, ані проект про ГТС, ані проект про ринок землі не розглядатимуться. Натомість у п’ятницю в парламенті виступатиме міністр палива та енергетики Юрій Бойко, від якого чекають деталей про «газові» переговори із Москвою. На новій же сесії дорога для проекту буде відкрита.

Зате парламент ухвалив за основу проект, який передбачає посилення відповідальності «за втручання в діяльність магістральних, промислових, газорозподільних та внутрішніх газо–, нафто–, кондесато– і нафтопродуктопроводів». Очевидно, цю статтю заготовлено для новітніх «терористів» — які «втратили страх і совість», за словами Януковича, i яких так багато ловить влада останнім часом).

В опозиції вважають, що два проекти, які наразі відкладено до наступної сесії, загрожують українському суверенітету. «Ухвалення у другому читанні закону про ринок земель, який дозволяє продати, мабуть, останній після газотранспортної системи український актив», — каже народний депутат вiд «НУНС» Тарас Стецьків.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

 

Народний депутат Роман Забзалюк, який нещодавно вийшов із фракції БЮТ, вчора увійшов у депутатську групу «Реформи заради майбутнього», куди входить також низка «давнiх» «тушок».

Групу «Реформи заради майбутнього» очолює Ігор Рибаков — один із перших втікачів із БЮТ.