«Більшість буде з перевагою у два голоси»

05.01.2012

Прогноз Володимира Литвина на майбутні вибори: за мандатом потягнуться майже всі нардепи поточного скликання. «Сьогодні ми практично бачимо відкритий старт парламентської кампанії, і чи не 100% депутатів, які присутні в сесійній залі, будуть воювати за перемогу на виборах», — зазначив чинний Голова ВР.

Кандидатам буде так тісно, що вони «битимуться лобами, особливо в мажоритарних округах», — передбачив спікер у інтерв’ю «5–му каналу». За словами лідера Народної партії, фракції більшості шукатимуть можливість домовитися, «щоб не заважати одне одному в округах». Але все одно «піни буде багато».

Опозиційні фракції теж висловили намір висунути пого­джені кандидатури в мажоритарних округах. «У нас ідуть складні політичні консультації, — сказав голова «Фронту змін» Арсеній Яценюк у свіжому інтерв’ю журналу «Фокус». — Кожна сила хоче отримати побільше мандатів. Але головне — узагалі їх отримати».

За словами Яценюка, в опозиції є два підходи: або змагатися у всіх 225 округах, або зосередитися у двох третинах округів. «Ми підрахували, що для нас є сенс активно працювати у 175 округах, у тому числі на Сході».

Висловлюючи свою думку про майбутній склад парламенту, Яценюк сказав: «Там буде більшість із перевагою в два–три голоси. Може, 227 на 223. Адже, по суті, в країні двопартійна система».

Інший лідер з опозиційного флангу, Віталій Кличко, заявив про те, що він не готовий до безоглядного об’єднання із союзниками. «Будь–яка співпраця можлива лише на базі загальної платформи, загальних цінностей. Ми не будемо об’єднуватися довкола якихось прізвищ чи прапорів. І не будемо гратися в розподіл квот: цій партії 50 кандидатів, а цій — 100 і так далі», — зазначив голова партії «УДАР» в інтерв’ю виданню «Ліга». При цьому Кличко–старший зауважив, що опозиційним партіям варто почати переговорний процес із визнання помилок. «Наприклад, голосування частини опозиційних депутатів у Верховній Раді за новий закон про вибори, на наш погляд, було помилкою, катастрофічною помилкою! — каже відомий боксер, який також є депутатом Київради. — Для початку треба чесно визнати, що голосування за той закон було велетенською помилкою».

Кличко пообіцяв, що в його команді не буде «тушок».