НОВИНИ ПЛЮС

04.01.2012

Загострення ситуації у Придністров’ї

Близько ста людей учора заблокували пост миротворців у зоні молдавсько–придністровського конфлікту. 1 січня від кулі російського миротворця там загинув громадянин Молдови. Як повідомив журналістам в.о. співголови Об’єднаної контрольної комісії від Придністров’я Олег Беляков, пост пікетували представники молдавських громадських організацій. На посту перебувають військові спостерігачі чотирьох сторін (Росії, України, Молдови і Придністров’я), а також представники Об’єднаного військового командування Спільних миротворчих сил. Односельці загиблого 19–річного юнака заявляють, що влаштовуватимуть акції протесту доти, доки «миротворчі пости в зоні безпеки конфлікту не буде знято».

Учора голова адміністрації президента Росії Сергій Іванов провів зустріч із новообраним президентом невизнаної Придністровської Молдавської Республіки Євгеном Шевчуком, пообіцявши, що РФ і надалі реалізовуватиме в ПМР соціальні й гуманітарні проекти.

З 1 січня в ЄС головує Данія

З 1 січня піврічне головування у Європейському Союзі перейшло від Польщі до Данії. Одним із головних завдань на ці півроку Копенгаген називає подолання кризи в єврозоні — при тому, що сама Данія є однією з десяти держав ЄС, яка в неї не входить (її національною валютою є данська крона).

Землетруси в Румунії і Японії

Починаючи з 1 січня у Румунії — в горах Вранча і в Румунській низовині в місцевостях Синая, Корну і Бребу — зареєстровано понад 20 землетрусів потужністю від 2 до 4,4 бала за шкалою Ріхтера. Сейсмологи запевняють, що наразі сильніших поштовхів боятися не варто.

Також 1 січня сильний землетрус — магнітудою до 7 балів — стався на сході Японії. Руйнувань і постраждалих немає.

Мубарака знову судять

Із 2 січня у Каїрі після двомісячної перерви відновився судовий процес над колишнім президентом Єгипту Хосні Мубараком, двома його синами та сімома соратниками, яких звинувачують у розстрілі демонстрантів під час протестів початку 2011 року. Нагадаємо, під час масових антиурядових заворушень у Єгипті загинуло близько 850 осіб, кілька тисяч отримали поранення.

До судової зали 83–річного екс–главу держави, який тяжко хворий, доставили на ношах. Згідно з рішенням головуючого на процесі судді, цього тижня засідання відбуватимуться щодня. Також судді постановили прийняти до вивчення документальні відеозаписи подій тих днів, які надасть Спілка телерадіомовлення. Під судом відбуваються два паралельні пікети — прихильників Мубарака, які закликають його відпустити, та родичів загиблих революціонерів, що вимагають для підсудних смертної кари. Адвокати Мубарака наполягають на невинуватості свого підзахисного.

Іран успішно випробував крилату ракету

Іран оголосив про успішне випробування крилатої ракети власного виробництва під час військово–морських навчань в Ормузькій протоці, що з’єднує Перську затоку з Індійським океаном. Ідеться про протикорабельну ракету «Гадер», яку іранські ЗМІ назвали зброєю дальнього радіуса дії. Водночас іноземні експерти стверджують, що йдеться про ракету близького радіуса дії, яка не може загрожувати сусіднім державам. Тегеран також закликав США не повертати у Перську затоку авіаносець, який нібито прибув туди після повідомлень про випробування іранської ракети.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>