На «зоні» з пиріжками

04.01.2012
На «зоні» з пиріжками

Качанiвська колонiя спецiалiзується на швацтвi. (Фото Рейтер.)

Тиждень тому «Україна молода» першою повідомила про те, що засуджену Юлію Тимошенко планують етапувати до Качанівської жіночої колонії №54, де вона відбуватиме покарання — сім років позбавлення волі у «газовій» справі. І вже у передостанній день 2011 року — 30 грудня екс–Прем’єрку доправили до Качанівки, щоправда не поїздом, як більшість засуджених, а комфортабельним мікроавтобусом. Як повідомила Державна пенітенціарна служба, у тюремному «бусику» для Леді Ю передбачили чимало зручностей: біотуалет, умивальник та два дивани. В окремому авто перевезли речі засудженої — аж дванадцять валіз (хоча донька лідерки «Батьківщини» Євгенія Тимошенко заперечує інформацію про такий багаж матері). Відтак Новий рік Юлія Володимирівна зустріла за ґратами у Харкові, де з цієї нагоди засуджених жінок побалували пиріжками.

 

Без змiни запобiжного заходу

Як і прогнозувала «УМ», лікарі дозволили транспортувати Тимошенко, оглянувши її перед етапом. Пенітенціарії додають, що ніякого інвалідного візка, в якому її нібито везли, не було і все це вигадки опозиції. Розпорядження про невідкладне перевезення до місця відбування покарання адміністрації столичного СІЗО №13 дав Печерський райсуд Києва. Змінювати для Леді Ю запобіжний захід у вигляді арешту в іншій справі, який дозволяв утримувати її у СІЗО №13, не стали. Саме через це захист Тимошенко вже сьогодні планує оскаржити її переведення «на зону» в суді.

До речі, засуджену Тимошенко не розмістили в так званому «таборі» саме через її статус арештованої. Її утримують на ділянці тимчасового СІЗО колонії.

У камері, розрахованій на сім чоловік, разом з екс–Прем’єром перебуває ще одна жінка з «подвійним» статусом. Зустрітися з мамою вчора бажала Євгенія Тимошенко, але, незважаючи на свій статус захисника, потрапити до Качанівки їй не вдалося через відсутність допуску від слідчого. Журналістам під стінами колонії дівчина повідомила, що додзвонитися до слідчого їй так і не вдалося, тож вона не впевнена, що привітає матір із Новим роком та Різдвом і взагалі зможе її побачити до 10 січня.

Зустрітися з Юлією Тимошенко вчора зміг її захисник, нардеп Сергій Власенко. За його словами, у камері, де вона перебуває, ведуть постійне відеоспостереження: міні–камеру встановлено просто над ліжком, а ще — цілодобово горить світло. Пан Власенко також стверджує, що медичної допомоги його підзахисній не надають, а лише колють знеболювальне.

БЮТiвцям «зона» сподобалася

Натомість начальник жіночої колонії №54 Іван Первушкін має іншу думку і стверджує, що впливова засуджена може пересуватися самостійно. Тим більше що всі рекомендації лікарів щодо неї виконують. «Вона і лежить, і встає, ходить у туалет i у ванну», — сказав пан Первушкін учора журналістам, ніби підтвердивши слова Власенка про відеоспостереження.

Належні умови Качанівської колонії, яку вважають однією з найкращих в Україні, сподобалися й депутатам від БЮТ Сергію Пашинському та Андрію Кожем’якіну. Їх до лідерки не пустили, але дещо показали. Вони зустрілися не лише з керівництвом колонії, а й із керівником Держдепартаменту з питань виконання покарань у Харківській області Анатолієм Сліпченком. БЮТівці попросили його потурбуватися про безпеку Юлії Тимошенко, маючи на увазі її проблеми зі здоров’ям.

Учора під стінами Качанівської колонії зібралося кілька десятків прихильників БЮТ, які вимагали її звільнення. Трьома днями ранiше, щоб підтримати Юлію Володимирівну, Новий рік тут зустрічали майже 200 активістів з наметами, ялинкою, феєрверком i шампанським.

Зрозуміло, що перебування Тимошенко за ґратами в колонії Харкова значно погіршить її комунікацію з партією, пресою тощо. Це визнають і її захисники.

 

УМОВИ НА СВЯТО

Екс–Прем’єр Юлія Тимошенко зустріла Новий рік у товаристві сусідки по камері. Оскільки вона не тільки відбуває покарання за вироком, який набув чинності, а й має статус заарештованої в іншій кримінальній справі щодо «ЄЕСУ», її утримують на ділянці тимчасового СІЗО колонії. Тож вона не змогла подивитися новорічний концерт i посмакувати святковою вечерею разом з іншими засудженими жінками, адже спілкуватися з ними їй заборонено. Утім розширене новорічне меню вона також отримала: пиріжки, фрукти тощо. Невеличку новорічну передачу 31 грудня їй передали народні депутати від БЮТ. Адміністрація колонії відмовилася лише передати ялинку з прикрасами від обранців, мовляв, і свої деревця маємо.