«Яник жжот» і знову допікає

04.01.2012
«Яник жжот» і знову допікає

Телевітання Януковича справжнє і пародійне.

«Рік, що минає, без перебільшення, був визначальним для нашої держави», «ми будували мости й дороги, школи й лікарні, стадіони і аеропорти. Ми збирали рекордні врожаї, ми відкривали Україну для світу», — з такими словами звернувся до народу України Віктор Янукович в останні хвилини 31 грудня. Кажуть, ролик записали одразу після прильоту В. Я. з Туреччини 22 грудня і фактично з першого дубля.

У новорічному телепривітанні Президент, стоячи на порозі своєї адміністрації, охоче видавав бажане за дійсне. Було і про «новий рівень відносин із Європейським Союзом», і про модернізацію країни, яка триватиме у 2012–му, і про те, що «ми будемо берегти й укріплювати єдність народу». «У наступному році ми будемо приймати футбольний чемпіонат Європи. Ми гідно зустрінемо гостей і покажемо нашу щиру, природну українську гостинність. Знаю, дух перемоги об’єднає наш народ», — пообіцяв Янукович, побажавши удачі та здійснення мрій. Після 12 ударів намальованого комп’ютером годинника прозвучав рекордно короткий — аж 6–секундний — шматок державного гімну України.

У соціальних мережах напередодні Нового року ширилися заклики відмовитися від перегляду вітання Януковича (як і в Росії — Медведєва). Звісно, масовість такого бойкоту обчислити майже неможливо.

А оригінальною альтернативою виступу Президента стала пародія під назвою «Яник жжот. Новорічне звернення», яку показав канал ТВі за 10 хвилин до справжнього виступу глави держави. Чоловік, трохи схожий на Віктора Федоровича, схожим голосом говорив про перемоги особисті та родинні — «моя сім’я вже контролює міліцію, податкову, Генпрокуратуру, Нацбанк тощо. Як–то кажуть, усі життєво важливі для нас органи». Про наступні вибори: «Хто не погодиться з підрахунками, буде зазіхати — повідбиваємо руки. Нічим буде зазіхати. Для цього у нас є, повірте, всі інструмєнти». Про законодавство: «Ми не міняємо законодавство під одну людину. Під одну людину ми міняємо лише Конституцію та життя всієї країни». Кілька разів із посмішкою нагадав, що «Тимошенко сидить, і надовго», та похвалився, що у 2011 написав книгу («Чув, дещо із неї навіть переписали у Вікіпєдію. Це приємно»). Заанонсував: «Затримки або невиплати зарплат, рейдерські наїзди, корупційні схеми — усе це також залишається в планах на наступний рік».

В інтернеті цю пародію можна переглянути на американському сервісі Youtube. А от на найпопулярнішому українському сервісі зберігання інформації EX.ua розміщувати це відео в публічному доступі заборонили. Про це «УМ» повідомив користувач ресурсу з ніком –kos–, який «залив» відео на EX.ua. «Щойно я розмістив ролик, надавши йому публічний доступ, модератор одразу змінив його статус на такий, що передбачає перегляд відео тільки мною. Після того як я знову змінив статус на публічний, отримав від адміністраторів повідомлення, що порушив пункт 2.3.6 «Загальних правил розміщення інформації». У цьому пункті йдеться: «Адміністрація може закривати доступ до об’єктів, що містять будь–які прямі та/або непрямі висловлювання, що ображають державу Україну та/або її суверенітет, її уряд і державні символи». Я вважаю, що таким чином обмежили конституційні права на свободу думки і слова», — зазначає користувач.