НОВИНИ ПЛЮС

27.12.2011

У Туреччину — без віз

Під час візиту Президента Януковича до Туреччини було підписано угоду про безвізовий режим між двома державами. Згідно з цим документом, громадянам України, які перебуватимуть на території Туреччини не більше 30 днів з дати в’їзду, візи не потрібні (і навпаки).

Штраф за «Булгарію»

Суд Татарстану оштрафував капітана суховантажу «Арбат» Юрія Тучина на 130 тисяч рублів (близько 4 тисяч доларів США) за ненадання допомоги потерпілим під час аварії теплохода «Булгарія». Слухання кримінальної справи Турчина проходили в особливому порядку — без проведення судового слідства, опитування свідків і потерпілих, оскільки капітан «Арбата» визнав свою провину. Нагадаємо, теплохід «Булгарія» затонув 10 липня на Волзі, з 208 людей, що перебували на борту, загинули 122. Поряд пройшли суховантаж «Арбат» і буксир «Дунайський–66», покинувши людей напризволяще. Капітани цих суден згодом пояснили свої дії тим, що капітан судна «Арабелла», яке вже почало рятувальну операцію, відмовився від їхньої допомоги.

Кім Чен Ин офіційно очолив КНДР

Північнокорейські ЗМІ і, зокрема, центральний друкований орган правлячої Трудової партії КНДР, газета «Нодон сінмун», назвали Кім Чен Ина головою Центрального комітету партії. Раніше його проголосили головнокомандувачем збройних сил КНДР. Таким чином, 27–річний син покійного екс–лідера держави Кім Чен Іра став повновладним лідером Північної Кореї.

Учора до КНДР прибули дві делегації з Південної Кореї на чолі із вдовою президента Кім Де Чжуна та очільницею концерну Hyundai Group, щоб висловити співчуття у зв’язку зі смертю Кім Чен Іра. Свого часу КНДР надсилала офіційні делегації після смерті їхніх чоловіків, які намагалися поновити співпрацю двох корейських держав. Раніше офіційний Пхеньян оголосив, що розвиток відносин із Південною Кореєю залежатиме від того, чи висловить Сеул співчуття після смерті Кім Чен Іра.

В Афганістані підірвали депутата

У результаті теракту в афганській провінції Тахар 22 людини загинуло, близько 50 отримали поранення. Терорист–смертник підірвався на похоронній церемонії. Як повідомляє Бі–Бі–Сі, серед загиблих був і депутат парламенту, один із колишніх командувачів Об’єднаного ісламського фронту порятунку Афганістану, який боровся проти руху «Талібан». Імовірно, саме він був мішенню організаторів теракту.

Прем’єр Косова привітав католиків iз Великоднем

Прем’єр–міністр Косова Хашим Тачі привітав офіційний Ватикан і всіх католиків зі святом Великодня замість Різдва. «Великдень є одним із найбільш значущих свят католицького світу. Поздоровляю з Воскресінням Христовим всіх віруючих і особливо членів міжнародного співтовариства, які перебувають у Косові», — заяву з таким текстом поширила 25 грудня прес–служба глави косовського уряду. Станом на вчора згадки про Великдень у привітанні Тачі на офіційному сайті уряду було вже виправлено на Різдво. Нагадаємо, переважну більшість населення Республіки Косово становлять албанці, які сповідують іслам, як і сам Тачі. Місцеві православні серби відзначають Різдво 7 січня.

Пугачова вп’яте вийшла заміж

Російська поп–зірка Алла Пугачова заявила, що підтримує росіян, які виходять на вулиці на підтримку чесних ви­борів у Росії. Таку заяву 62–річна Примадонна зробила в день свого весілля з 35–річним гумористом Максимом Галкіним, висловивши здивування, що всі журналісти «не втекли на мітинг». Для Пугачової це вже п’ятий шлюб.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>