З новим «щастям»

27.12.2011

Останнім часом у парламенті розвинулася негативна практика, коли закони допрацьовуються вже після голосування. Це називається «технічним узгодженням документа», дарма що при цьому допрацьований текст може містити разючі відмінності з проголосованим (зі свіжих прикладів — проект проти реклами цигарок). І документи, перш ніж піти на підпис Президентові, довго «переварюються» в апараті Верховної Ради. Так от, на цьому тлі бюджет–2012 виглядає винятком: кошторис, ухвалений парламентом у четвер увечері, уже до вчорашнього ранку передали главі держави для візування. Влада хоче, щоб держава мала бюджет перед Новим роком.

При цьому керівництво не виключає, що бюджет невдовзі можуть переглянути — якщо Росія погодиться зменшити ціну на газ. «Росія повинна знати, що на коліна нас поставити неможливо. Однозначно. Тому прийняли рішення: бюджет приймаємо, працюємо і продовжуємо далі переговори», — сказав із цього приводу Прем’єр–міністр Микола Азаров в ефірі «Шустер Live».

Що ж до «тютюнового» проекту, то в четвер, перш ніж піти на новорічно–різдвяну перерву, парламентський Комітет із питань свободи слова висловив недовіру своєму голові Андрієві Шевченку. Однією з причин такого рішення Шевченко вважає свою принципову позицію під час відстоювання заборони «тютюнової» реклами. Окрім того, БЮТівець припускає, що одним із мотивів його звільнення є наближення парламентських виборів. «За» відставку проголосувало 6 із 11 членів комітету — представники фракцій Партії регіонів та КПУ. «Це нагорода за мій внесок у боротьбу за журналістику, за країну, тому що від цього режиму кожне погане слово — це комплімент», — прокоментував Шевченко.

Наступного разу ВР збереться на пленарне засідання 10 січня.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Народний депутат Роман Забзалюк, який був одним із найпринциповіших членів Блоку Юлії Тимошенко та надійною опорою керівництва партії, у п’ятницю подав заяву про вихід із фракції БЮТ. Таке рішення пов’язують із внутрішніми конфліктами в «Батьківщині», які виникли на тлі відсутності лідера. За даними керівників фракції, останні два тижні Забзалюк перебуває на лікарняному.