НОВИНИ ПЛЮС

22.12.2011

Дем’янюку не повернуть громадянство США

91–річний Джон (Іван) Дем’янюк, якого суд Мюнхена визнав винним у співробітництві з нацистами у фашистських таборах смерті Собібор і Майданек і засудив до п’яти років ув’язнення, не може повернутися до Америки, доки очікує рішення суду по апеляції на вирок. Позавчора федеральний окружний суддя американського міста Клівленд (де до арешту мешкав Дем’янюк) Дан Полстер відхилив подання Дем’янюка про повернення йому громадянства США. Суддя не взяв до уваги докази адвокатів, що свідоцтво про те, що їхній клієнт був охоронцем концтаборів, сфальсифіковане КДБ СРСР. Дем’янюк не може залишити територію ФРН, бо на цей час є особою без громадянства, якого США його позбавили після арешту. Нагадаємо, після винесення вироку Дем’янюка перевели з мюнхенської в’язниці до будинку для літніх людей у Баварських Альпах.

У Білорусі буде свій «Газпром»

Російська компанія «Газпром», яка нещодавно придбала газотранспортну систему Білорусі, перейменує «Білтрансгаз» у «Газпром–трансгаз–Білорусь». Про це голова компанії Олексій Міллер поінформував під час зустрічі першого заступника прем’єр–міністра Білорусі Володимира Семашка. Сторони обговорили питання інтеграції ВАТ «Білтрансгаз» до групи «Газпром» і подальшого розвитку підприємства.

Російській мові в Латвії нададуть статус другої державної?

Президент Латвії Андріс Берзіньш передав до парламенту проект поправок до Конституції, згідно з яким російській мові буде надано статус другої державної. Упродовж 1–30 листопада за надання російській такого статусу в Латвії підписалося 187 378 громадян, що мають право голосу, — достатньо для проведення референдуму з цього питання. Згідно з процедурою, перед референдумом президент Латвії має передати до Сейму законопроект, у якому відображено вимоги громадян. Водночас у супроводжувальному листі спікеру Сейму Берзіньш написав: «Встановлення російської мови як другої державної — це відмова від Латвії як національної держави і протиріччя з основами Конституції та відновленням незалежності». Також президент наголошує, що ухвалення змін до Конституції не сприятиме згуртованості латвійського суспільства. Але референдум із цього питання відбудеться незалежно від того, яке рішення ухвалить парламент. Раніше Берзіньш заявляв, що в разі надання російській мові статусу другої державної піде у відставку.

США занепокоєні внутрішнім конфліктом в Іраку

Американське керівництво стурбоване можливістю розпаду хиткого «уряду національної єдності» в Іраку. Віце–президент США Джо Байден закликав іракського прем’єра Нурі Малікі співпрацювати з іншими політичними силами країни, аби не допустити відновлення міжрелігійної ворожнечі після видачі ордера на арешт віце–президента Тарека Хашемі, що належить до сунітської меншини. Хашемі, якого звинувачують у причетності до тероризму, свою провину категорично заперечує й називає ордер на свій арешт «заколотом на чолі з шиїтом Малікі». Зараз він переховується в автономному регіоні Курдистан на півночі Іраку.

Тим часом опоненти–республіканці розкритикували рішення президента США Барака Обами вивести війська і поклали на нього провину за дестабілізацію в Іраку. Нагадаємо, наступного року у США відбудуться президентські вибори.

Пташиний грип повертається

Розпорядження про негайне знищення 17 тисяч курей та курячих тушок на оптовому ринку видала вчора санітарна влада Гонконгу. Це рішення було ухвалено після того, як минулого тижня від штаму пташиного грипу H5N1 загинули три домашні курки та два дикі птахи. Рівень небезпеки виникнення епідемії пташиного грипу підвищено до «серйозного». Нагадаємо, саме в Гонконгу 1997 року вперше виявили штам пташиного грипу, від якого тоді загинуло шестеро людей.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>