Тремтіння Кремля перед «хом’ячками»

22.12.2011
Тремтіння Кремля перед «хом’ячками»

Російська опозиція та пересічні громадяни, натхненні масовістю мітингу 10 грудня на Болотній площі, готуються до нової акції протесту — 24 грудня. Однак скептики вважають, що протестувати вже пізно. Мовляв, ну зберемося в суботу з плакатами «Вимагаємо перевиборів», ну постоїмо — але ж обрана на сфальсифікованих виборах Державна дума на той час уже засідатиме, а отже, де–факто себе легітимізує.

Суботній мітинг усе одно відбудеться. Більшість людей демократичного складу в Росії розуміють: нинішні протести — лише перші сніжинки в тій сніговій кулі, що має перетворитися на лавину і змести путінський режим на маргінеси історії. А Держдумі про її нелегітимність нагадали вже вчора — у перший день роботи новообраного парламенту. Депутати акцію опозиції, оперативно «зачищену» силовиками, навіть не помітили. І після урочистого відкриття сесії зайнялися технічною роботою: розподілом комітетів, обранням керівництва тощо.

 

«Лжедепутатів» очолив екс–голова адміністрації президента Путіна

Уранці перед будівлею законодавчого органу на вулиці Охотний Ряд зібралося близько сотні людей, щоб висловити протест проти виборів, на які справжню опозицію не допустили взагалі, а в «дозволеної» — відібрали голоси на користь партії влади. Префектура Центрального округу Москви мітинг під гаслом «Не допустимо самозванців у парламент!» не санкціонувала — під тим приводом, що «мета заявленого публічного заходу і його гасло суперечить Конституції Російської Федерації, оскільки депутати Державної Думи обрані на виборах, що відбулися 4 грудня». При цьому організаторам запропонували перенести «антиконституційну» акцію в інше місце, оскільки перед Думою, мовляв, мало місця.

Посміявшись над дивною логікою влади, опозиціонери розтягнули на шляху парламентаріїв банер «Лжедепутаты, сдайте мандаты!». На цьому акція, власне, й завершилася — майже всіх її учасників затримали й розвезли по райвідділах поліції.

Депутати мандати не здали, а досить плідно працювали (до речі, серед новобранців Держдуми — відомий боксер–«інтелектуал» Микола Валуєв, обраний від «Єдиної Росії»). Комітети поділили так: 15 — «Єдиній Росії», 14 — фракціям «системної опозиції». Оперативно обрали й нового спікера. Зрозуміло, «єдинороса».

За кандидатуру Сергія Наришкіна, який донедавна очолював адміністрацію президента Медведєва, проголосувала вся фракція «ЄР» — 238 осіб. Цього достатньо в Держдумі, де загалом 450 депутатів.

Претенденти на спікерське крісло від інших фракцій (а по кандидату висунула кожна з них) під час почергового голосування набрали: лідер ЛДПР Володимир Жириновський — 204 голоси, заступник голови Компартії РФ Іван Мельников — 208, лідер «Справедливої Росії» Сергій Миронов — 203.

Нагадаємо, попереднім очільником Держдуми два терміни поспіль, починаючи з 2003 року, був «єдиноросійський» Борис Гризлов, відомий фразою «Парламент — не місце для дискусій». Цього разу він вирішив у Держдуму не балотуватися.

Посади двох перших заступників спікера обійняли комуніст Мельников та екс–віце–прем’єр Олександр Жуков із «ЄР». «Звичайними» заступниками стали «єдинороси» Андрій Воробйов, Олег Морозов, Людмила Швецова та Сергій Невєров, «справорос» Микола Левічев та Ігор Лебедєв, який замінив у цьому кріслі свого батька Володимира Жириновського, «махнувшись» із ним місцями (у попередньому скликанні Лебедєв очолював фракцію ЛДПР).

Приходьте на мітинг, пінгвіни боязкі

На суботній мітинг учасники вчорашнього пікету Держдуми тепер можуть і не потрапити — не виключено, що за непокору поліції їх засудять до 15 діб ув’язнення кожного, як це сталося 5 грудня під час акції на Чистих Прудах проти фальсифікації виборів з опозиційними лідерами Олексієм Навальним та Іллею Яшиним. Зате ці двоє 24 грудня вийти на площу (і на сцену) планують: у ніч із вівторка на середу їх звільнили з відділів МВС, у яких Навальний і Яшин відбували покарання. Разом із відомим блогером та одним з очільників руху «Солідарність» на волю вийшло ще близько десятка затриманих.

«Ми сідали в одній країні, а вийшли в іншій. І я абсолютно переконаний, що ми доб’ємося свого. Я не боюся — ці 15 діб переконали мене, що боятися нема чого, — сказав викривач «партії шахраїв та злодіїв» Навальний на виході з райвідділу «Мар’їнський парк». — Арештовуючи опозицію, влада лише посилює протестну активність. І ми виходитимемо на вулиці доти, доки не буде виконано наші законні вимоги».

Іллю Яшина під відділом внутрішніх справ «Північне Тушино» також зустрічали представники ЗМІ й однодумці, серед яких був і відомий політик Борис Нємцов. Напередодні другого «великого збору» опозиції Нємцов потрапив у вельми неприємну ситуацію: інтернет–видання Life News опублікувало роздруківки його телефонних розмов, з яких випливає, що Борис Юхимович не надто доброї думки про соратників по опозиції та її прихильників. Зокрема, на адресу активістки захисту Хімкинського лісу Євгенії Чирикової від Нємцова лунали епітети на кшталт «ідіотка», редактора радіо «Ехо Москви» — Нємцов «в сєрдцах» назвав «б...ю», лідера націонал–більшовиків Едуарда Лимонова — «мраззю» й «провокатором кінченим» (щоправда, ці двоє давно одне одного недолюблюють), а тих, хто збирається прийти на мітинги — «хом’ячками» й «боязкими пінгвінами».

Після публікації Нємцов попросив у фігурантів цих розмов вибачення й закликав їх обов’язково прийти на новий мітинг. При цьому зазначив, що деякі із записів — змонтовані, та звернувся до Слідчого комітету Росії з проханням порушити кримінальну справу за фактом незаконного прослуховування його телефонів і публікації в Life News.

Як заявив учора офіційний представник СКП Володимир Маркін, комітет розпочав відповідну перевірку, і за її результатами «буде вжито законних заходів реагування».

Нємцов переконаний, що цей «злив» — спроба влади розсварити й очорнити опозицію напередодні мітингу 24 грудня, якого в Кремлі, побачивши масовість попередньої акції, відверто бояться. Але спроба невдала: замість образитися на матюкливого співголову «Солідарності», фігуранти його телефонних одкровень майже одностайно (окрім, хіба, Лимонова) заявили, що приймають ви­бачення Нємцова, бо «з кожним може статися», і закликали виборців обов’язково прийти на мітинг, аби довести владі масовість протестів.

 

АНОНС

Згідно із заявкою організаторів, на яку дала «добро» московська влада, акція «За чесні вибори» відбудеться на проспекті Сахарова.

Планується участь не менше 50 тисяч людей.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>