Свічка за ГТС

Свічка за ГТС

Учора в Кабміні мав відбутися вкотре оголошений «головосік». Ще за два тижні Президент Віктор Янукович визначив цю дату — 21 грудня — як день розбору польотів iз тими керівниками, які гальмують його реформи. Вперше День великих відставок, як ми пам’ятаємо, анонсували на початку листопада. Тоді Янукович прийшов­таки на розширене засідання уряду, але міністрів міняти не став. Учора ж про обіцянку гаранта звільнити ледачих урядовців (у неофіційному «розстрільному» переліку були всі ті самi: Табачник, Кулиняк, Єжель, Каськів, Аніщенко) старалися взагалі не згадувати. Натомість у коридорах панувала розслаблена атмосфера, а у фойє — лотки з львівським ручної роботи шоколадом та гігантські півметрові, також індивідуального виготовлення, ... свічки.

Порожній рейс і привид колапсу

Порожній рейс і привид колапсу

Схоже, головну ілюзію нинішньої української влади — «вламати» Росію на суттєву газову знижку і при цьому не віддати стратегічному партнеру найліквіднішу власність — учора було розвіяно. І, можливо, остаточно. Упродовж останнього місяця Прем’єр Микола Азаров повторював, мов мантру, фразу — домовленостi про ціну 230 доларів за тисячу кубометрів — майже досягнуто. І, мовляв, жадану угоду підпишуть ось­ось. Проте довгоочікуваний для Києва документ так і не з’являвся, а Кабмін до останнього тягнув iз бюджетом на 2012 рік, не знаючи, яку вартість природного палива писати у витратній графі. Злим оракулом у понеділок став керівник правлячої фракції у парламенті Олександ Єфремов, який заявив — сподівання на ціну 230—240 доларів у наших серцях залишаються, але верстати бюджет будемо під песимістичні 416...

Єфремов, схоже, орієнтувався на очільника «Газпрому» Олексія Міллера, який недвозначно заявив — до кінця нинішнього року нового договору підписано не буде. Але назустріч песимістичному для нас курсу з київського летовища «Бориспіль» мужньо вилетіли два літаки: Президента і Прем’єр­міністра.

Всі статті рубрики