Свічка за ГТС

22.12.2011
Свічка за ГТС

Мiнiстра культури Михайла Кулиняка, як й iнших «стрiлочникiв», не звiльнили, а дали шанс «стати чемпiонами». (Фото Юрiя САПОЖНІКОВА.)

Учора в Кабміні мав відбутися вкотре оголошений «головосік». Ще за два тижні Президент Віктор Янукович визначив цю дату — 21 грудня — як день розбору польотів iз тими керівниками, які гальмують його реформи. Вперше День великих відставок, як ми пам’ятаємо, анонсували на початку листопада. Тоді Янукович прийшов­таки на розширене засідання уряду, але міністрів міняти не став. Учора ж про обіцянку гаранта звільнити ледачих урядовців (у неофіційному «розстрільному» переліку були всі ті самi: Табачник, Кулиняк, Єжель, Каськів, Аніщенко) старалися взагалі не згадувати. Натомість у коридорах панувала розслаблена атмосфера, а у фойє — лотки з львівським ручної роботи шоколадом та гігантські півметрові, також індивідуального виготовлення, ... свічки.

Утiм Віктор Янукович у зовсім іншому приміщенні — своєї адміністрації на вулиці Банковій — пояснив, чому саме вирішив змінити гнів на милість. «Зміни будуть, коли настане час. Але вони — не самоціль. Там, де питання визріло, рішення ухвалюватиметься негайно. Але якщо залишається хоч найменша надія, що людина «додасть», то ми дамо йому таку можливість. Може, вона стане чемпіоном, — сказав Президент і додав дво­значну фразу, саме у розрізі численних міфів про нього. — Як­то кажуть, за одного битого двох небитих дають».

Насправді ж, як вважають експерти, нині глава держави та уряд зайняті значно цікавішими справами, ніж економічні реформи, — газовими перемовинами. І міняти коней на переправі, не знаючи остаточно, яких результатів вони досягнуть на фініші, не поспішають. «Небитий» Микола Азаров, очевидно, в ейфорії після безуспішних перемовин у Москві, вирішив похвалитися економічними успіхами. За його словами, дефіцит бюджету скорочується — з 18 до 5%. А наступного року — навіть до 3,5%. Річна інфляція, на думку Миколи Яновича, становитиме 5%. «І нарешті, два роки поспіль національна валюта стабільна», — додав він.

А 2012 рік, який усі експерти називають найважчим для України та піком падіння економіки, на думку Миколи Азарова, відзначатиметься шаленим зростанням. «2012 року ми розраховуємо вийти на докризовий рівень розвитку», — поділився своїми мріями Прем’єр. Схоже, його задуми з кожним днем усе менше й менше збігаються з реальністю. Як, до речі, і підрахунки самого глави держави. Так, на думку Януковича, газ в Україні не має коштувати дорожче, ніж 250 доларів. Якою ціною його команда досягатиме цього результату, Президент не повідомив. Але натякнув. «Правильною була позиція України розділити і можливості, і відповідальність газо­транспортної системи між споживачем — Європою, постачальником газу — Росією і транзитером — Україною, — сказав гарант. — Я не хочу, щоб наша ГТС була відкинута на узбіччя і нікому не була потрібна». Іншими словами, Президент не проти поступитися часткою «труби».

Можливо, саме це і буде підґрунтям його чергової обіцянки — не підвищувати ціну на газ. «Ми бачимо, що далі підвищувати вже нема куди. Ми не можемо перекладати цю проблему на наших громадян. Тому ми не стали підвищувати тарифи на 50%, як це вимагав МВФ. Так ситуація тривати не може», — заявив Янукович.