Сумний Миколай

21.12.2011
Сумний Миколай

Учасниця акції «Запали свічу надії» в Мінську тримає портрет ув’язненого екс–кандидата в президенти Андрія Санникова. (Фото Рейтер.)

Ось уже рік як дата 19 грудня викликає в білорусів зовсім не святкові асоціації. Рік тому на День святого Миколая в Мінську жорстоко розігнали демонстрацію опозиції за чесні вибори. Найактивніших учасників мітингу, які одразу після голосування прийшли на Жовтневу площу столиці, засудили до різних термінів ув’язнення. Серед політв’язнів опинилися й кілька кандидатів у президенти, які опонували чинному главі держави Олександру Лукашенку.

Тож привітавши громаду з Миколаєм, опозиційні лідери закликали усіх небайдужих увечері 19 грудня знову прийти на площу і вшанувати річницю тих трагічних подій, які започаткували нову хвилю репресій. «19 грудня 2010 року в нашій країні згасло світло. Цілий рік ми жили в темряві. Одні намагалися побачити небо крізь темні ґрати тюремних камер, інші стояли темними зимовими ранками біля в’язниць, щоб дізнатися хоч щось про своїх близьких. Тож хай цього дня кожен запалить свічку — біля дороги, на зупинці, на сходах магазину чи кінотеатру, — де зручно. Давайте освітимо не лише Мінськ, а й центральні вулиці інших міст нашої країни», — закликали організатори.

Проте, як зазначає опозиційний сайт «Хартія’97», білоруська влада боїться навіть символічного нагадування про події річної давності. Уже по обіді в центрі Мінська почали збиратися «правоохоронці». До вечора біля музею Великої Вітчизняної війни та за Палацом Республіки вже вишикувалося зо два десятки автобусів зі спецназом і кілька автозаків. Поки міліціонери у формі проводили огляд пасажирів на виходах із метро, на Жовтневій площі й проспекті Незалежності «тусувалися» десятки агентів у штатському.

Щойно розрізнені групи мітингувальників зібралися разом біля статуї архангела Михаїла, щоб відслужити молебень за здоров’я ув’язнених, роз­горнули їхні портрети й почали скандувати «Живе Білорусь!», як на них навалилися силовики. До автозаків людей тягнули по землі, били по головах і ногами. Загалом, за даними правозахисників, було затримано близько півсотні осіб. Затриманих доставили до управління внутрішніх справ Московського і Центрального районів Мінська, на більшість із них чекає суд, дехто вже отримав від трьох до семи днів адміністративного арешту.

А поки поряд на площі міліція розганяла акцію опозиції, у Красному костелі тривало богослужіння за участю послів країн Євросоюзу, голови представництва ЄС у Білорусі Майри Мори та тимчасового повіреного у справах США Майкла Скенлана. Як повідомляє «БєлПАН», усі вони прийшли помолитися «за здоров’я і кращу долю білоруських політв’язнів».

 

ПІДТРИМКА

Як повідомляє «Радіо «Свобода», після позавчорашніх подій Конгрес США планує ухвалити спеціальний закон «Про демократію і права людини у Білорусі», щоб посилити тиск на владу Білорусі з метою добитися звільнення політв’язнів. Конгресмени вимагають звільнити всіх засу­джених після масових протестів у Мінську 19 грудня минулого року і розширюють список білоруських чиновників, яким буде заборонено в’їзд до Сполучених Штатів Америки. Також у проекті закону міститься заклик до Міжнародної федерації хокею (IIHF) на знак протесту проти антидемократичних дій білоруської влади відмовитися від проведення чемпіонату світу 2014 року в Мінську.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>