«Автостоп» «автозака»

21.12.2011
«Автостоп» «автозака»

Картинка з трансляції із залу АСК: захист — присутній, підсудної — нема. (Фото Рейтер.)

Стан здоров’я Юлії Тимошенко опинився в центрі інформаційної баталії, яка починає перетворюватися на фарс. І адвокати, і влада змінюють трактування тих чи інших подій ледь не кілька разів на день. От і вчора: екс–Прем’єр знову не прибула на засідання Апеляційного суду Києва, однак пояснення цього були різні.

Уранці Державна пенітенціарна служба видала заяву про те, що Тимошенко, яка перебуває в медчастині Лук’янівського СІЗО, відмовилася самостійно підніматися з ліжка, аби їхати до суду. «...Посилаючись на наявність больового синдрому в області поперекового відділу хребта», — доповіла ДПтС, про що «тюремники» склали акт і направили його до суду. Також у ньому повідомлялося, що в понеділок о 18:00 для огляду Юлії Тимошенко до СІЗО прибула комісія з числа фахівців МОЗ, ДПтС та самого СІЗО, однак «Тимошенко відмовилась від запропонованих медичних оглядів, обстежень та будь–яких спілкувань із лікарями».

Попри це, вчора вранці Юлія Володимирівна таки поїхала в «автозаку» до суду. Але... не доїхала. На Солом’янській площі спецавтомобіль розвернувся і рушив у протилежному напрямку, так і не потішивши кілька сотень «тимошенківських» мітингувальників. Як повідомило поінформоване джерело агенції УНІАН, уранці Тимошенко попросила медиків СІЗО ввести їй знеболювальне, аби вона мала можливість узяти участь у судовому засіданні. І саме вона, ЮВТ, коли «автозак» уже майже доїхав до будівлі суду, попросила відвезти її назад — «послалася на різкий біль у спині».

«Протягом двох днів Юлія Тимошенко категорично заявляла про те, що хоче прибути до суду. Ми готували дві заяви від її імені, які мали б зачитати в її присутності в разі її прибуття до суду. Наскільки нам відомо, стан її здоров’я не поліпшився за цей час. Тому очевидно, що її мали привезти на ношах», — пояснив адвокат Сергій Власенко. За його словами, спецавтомобіль розвернули представники влади — «аби не показувати трансляцію хворої в залі».

«Тимошенко категорично відмовилася від доставлення до суду й додала, що «ногами не піду, робіть, що хочете», — це вже суддя Олена Сітайло процитувала листа СІЗО. Тоді як «протипоказань для самостійного пересування Тимошенко немає».

Тож реальний стан Тимошенко залишається в секреті. Публіка не бачила підсудну вже дуже давно, якщо не рахувати кадри нелегальної відеозйомки в медчастині СІЗО.

Хай там як, Сітайло вчора постановила розглядати апеляцію Тимошенко без її участі. Адже екс–главі уряду «було тричі надано можливість взяти участь у розгляді скарги, про що суд повідомляв їй особисто в установлений законом спосіб», і вона сама вирішила не з’являтися.

До речі, на одному з попередніх засідань адвокат Власенко зачитував заяву Тимошенко, в якій вона наголошувала, що не вважає за потрібне брати участь у судових слуханнях, бо рішення все одно ухвалюватиметься в кабінеті Януковича.

Як видно, більші надії ЮВТ покладає на Європу. І позавчора стало відомо, що Європейський суд iз прав людини ухвалив рiшення невiдкладно розглянути скаргу екс–Прем’єра України на її утримання пiд вартою. «Суд ухвалив рiшення надати прiоритет одному зверненню, зважаючи на серйознiсть висунутих обвинувачень», — ідеться у прес–релізі Європейського суду. Скарга Тимошенко надiйшла ще 10 серпня.

 

ТОВАРИШАМ ІЗ ТЮРМИ

Юлія Тимошенко хоче поставити на чолі списку опозиції Ліну Костенко

Замість приїздити до суду, де її чекають нардепи від фракцій БЮТ і «НУНС», Юлія Тимошенко в останні дні віддає перевагу відкритим листам. Учора прес–служба ВО «Батьківщина» оприлюднила чергове звернення пані Юлії з–за ґрат. «Я і партія «Батьківщина» — єдине ціле, з усіма нашими помилками, перемогами, розчаруваннями та успіхами», — пише ЮВТ.

«Виборчий закон, який підписаний, а перед тим розроблений Януковичем для проведення виборів до Верховної Ради в 2012 році, — ганебний, принизливий для європейської України. Але наша політична команда все–таки вирішила мінімізувати можливості для фальсифікацій, наскільки можливо покращити цей непотріб. Це категорично не консенсус із партією влади. Це спроба мінімізації очевидно негативних наслідків», — так Тимошенко пробує пояснити найбільший прокол своєї фракції за останній час.

А прицілюючись на самі вибори–2012, Юлія Володимирівна пише: «Справді реальним може бути лише об’єднання опозиції в єдиний партійний список на основі нейтральної партії та в єдиний список по висуненню кандидатів на мажоритарних округах... Спільний список такої команди треба було би оприлюднити заздалегідь для суспільного обговорення та запросити очолити цей список високоморальну та патріотичну людину рівня Ліни Костенко».