НОВИНИ ПЛЮС

20.12.2011

У Росії стало на мільйон українців менше

За вісім років (відповідно до даних переписів населення–2002 і 2010) кількість людей у Росії, які називають себе українцями, зменшилася на третину, або на мільйон осіб.

Остаточні результати Всеросійського перепису населення 2010 року свідчать, що в Росії проживає 1,93 млн. осіб, які назвали себе українцями (у 2002 році — 2,94 млн.). Це 1,41% від загальної кількості жителів РФ, які вказали свою національність (у 2002–му — 2,05%).

Загалом, за даними останнього перепису, у РФ мешкає 142 млн. 857 тис. осіб (мінус 1,6% проти 2002 року), із них 80,9% — росіяни. Українці — третя за кількістю меншина в РФ після татар, яких 3,87%.

Американські військові остаточно вийшли з Іраку

Останні бойові частини збройних сил США позавчора вранці залишили Ірак. Таким чином, через дев’ять років після початку Сполучені Штати завершили воєнну операцію, внаслідок якої був повалений режим Саддама Хуссейна.

На піку військової присутності американців у Іраку перебувало приблизно 170 тисяч вояків, з яких майже 4,5 тисячі загинули. Президент США Барак Обама визнав, що військове вторгнення до Іраку «було неоднозначним», але подякував військовослужбовцям за те, що вони залишили за собою «суверенну, стабільну і самостійну державу».

Стихійне лихо на Філіппінах

Кількість загиблих від урагану «Ваші», який пройшовся в минулі вихідні Філіппінами, перевищила 650 осіб, ще приблизно 800 осіб вважають зниклими безвісти, повідомляє «Євроньюз». Головний удар стихії припав на острів Мінданао, постраждали також Негрос і Палаван. Ураган і спричинені ним повені та зсуви ґрунту залишили без даху над головою понад 100 тисяч осіб. Зруйновано дороги й мости, змито цілі села. Уряд Філіппін і Червоний Хрест звернулися до міжнародного співтовариства з проханням про допомогу.

Нові заворушення в Єгипті

У Єгипті з минулої п’ятниці тривали сутички між демонстрантами і представниками сил безпеки. Загинуло вже щонайменше десятеро, поранено близько 500 людей. Заворушення спалахнули після бійки між військовими та учасниками пікету проти нинішнього керівництва країни — Вищої військової ради та призначеного нею уряду Камаля аль–Ганзурі. Демонстранти почали закидати урядові будівлі та Радмін камінням і пляшками із запалювальною сумішшю, нападати на військових. Як стверджують очевидці, у відповідь сили безпеки застосували вогнепальну зброю. Згодом представники Вищої військової ради цю інформацію заперечили й заявили, що мітингувальники «втілюють у життя зловмисний план із дестабілізації обстановки в країні». Заарештовано понад 160 учасників заворушень. На тлі звинувачень у насильстві влада заборонила поліції використовувати проти демонстрантів навіть гумові кийки й узагалі будь–які засоби, окрім захисних (шоломів і щитів). Станом на вчора ситуація в столиці Єгипту майже заспокоїлася.

Генеральний секретар ООН Пан Кі Мун засудив надмірне застосування сили до пікетників в Єгипті.

США постачатимуть зброю Грузії

Конгрес США проголосував за поглиблення військового співробітництва з Грузією, яке передбачає продаж Тбілісі нового озброєння. Відповідне положення включено до законопроекту про бюджет Пентагону на 2012 рік. Члени Конгресу закликають надати владі Грузії підтримку щодо забезпечення захисту свого народу і суверенної території. Американські законодавці також вважають, що адміністрація Обами має переконати владу інших держав–членів і партнерів НАТО відновити продаж військової техніки Грузії. Законопроект направлено на підпис президенту США.

Ізраїль звільнив ще 500 палестинських в’язнів

Ізраїль звільнив із в’язниць 550 палестинців. Це другий і останній етап операції з обміну ув’язнених на капрала Гілада Шаліта, якого п’ять років утримували в полоні палестинські бойовики. Як повідомляють офіційні представники Ізраїлю, жодного з палестинців, звільнених у рамках другого етапу обміну, не звинувачували у вбивствах ізраїльтян.

Нагадаємо, із першої групи з 500 ув’язнених, звільненої в жовтні, багато хто відбував довічний термін за участь в операціях, що призвели до загибелі ізраїльських громадян.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>