Символ помер уві сні

20.12.2011

Позавчора у своєму маєтку біля містечка Градечек у Богемії помер уві сні Вацлав Гавел — великий гуманіст, борець за права людини, колишній дисидент, драматург, останній президент Чехословаччини та перший президент Чеської Республіки. У жовтні на тлі тривалої легеневої хвороби він відзначив 75–річчя.

Безсумнівно, Гавел був найвідомішим чеським політиком повоєнного періоду, одним із символів світової демократії, моралі, незламності переконань.

 

Прощання

Після повідомлення про смерть духовного лідера нації тисячі мешканців Праги почали збиратися біля пам’ятника святому Вацлаву на Вацлавській площі, яка стала символом оксамитової революції 1989 року, та біля будинку Гавела. У неділю о 18.00 задзвонили у дзвони в усіх костелах Чехії.

Президент Вацлав Клаус зустрівся із вдовою покійного Дагмар і узгодив, що труна з тілом Вацлава Гавела буде виставлена для прощання в колишній церкві святої Анни в Празі, яка з ініціативи Гавела була перетворена на духовний центр. Завтра труну перенесуть до зали Владислава у Празькому замку. Державний похорон відбудеться у п’ятницю. Вацлава Гавела поховають на цвинтарі у празькому районі Виногради поруч із його першою дружиною Ольгою.

Учора уряд провів надзвичайне засідання з приводу організації державного похорону, оскільки такий ніколи не проводився в новітній історії Чехії, та оголошення національної жалоби.

Останні справи

Востаннє Гавел з’явився на публіці на початку минулого тижня, коли зустрічався у Празі з Далай–Ламою.

Однією з останніх справ, яку встиг зробити Вацлав Гавел, було його звернення до російської інтелігенції та опозиції: він підтримав прагнення демократичної частини російського суспільства боротися з порушеннями на виборах. Гавел закликав росіян не бути байдужими та боротися за демократію і права людини.

А останнім його письмовим текстом став, імовірно, лист до білоруських політв’язнів, який розмістили на сайті радіостанції «Свобода» в день смерті автора послання. Лист присвячений річниці придушення режимом президента Білорусі Лукашенка народних протестів після президентських виборів 19 грудня. «Я солідаризуюся з вами і буду і надалі використовувати всі можливості, щоб разом з усіма друзями звертати увагу міжнародної спільноти на порушення громадянських прав у Білорусі», — написав пан Вацлав.

Співчуття з приводу смерті Гавела висловили лідери всіх демократичних країн світу, керівники провідних громадсько–політичних і правозахисних організацій.

«Джерело натхнення для борців за свободу та демократію в усьому світі» — так висловився про Вацлава Гавела президент Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу. «Його гуманізм, смиренність та порядність були прикладом для всіх нас», — заявив Генсек ООН Пан Кі Мун.

 

ІЗ БІОГРАФІЇ

Вацлав Гавел народився 1936 року в одній із відомих празьких буржуазних сімей.

Із 1956–го займався літературною діяльністю. За погляди, несумісні з тоталітарним режимом, Гавела неодноразово заарештовували. Він провів у в’язницях загалом п’ять років.

Вацлав Гавел був одним з лідерів дисидентського руху, що протистояв комуністичному режиму в Чехословаччині після радянського військового вторгнення, яке поклало край «празькій весні» 1968 року. Гавел був одним із співавторів маніфесту «Хартія–77», після публікації якого вкотре потрапив за ґрати.

Одразу ж після оксамитової революції у грудні 1989 року він був обраний президентом Чехословаччини. 1993 року, після поділу ЧССР на Чехію та Словаччину, до 2003–го очолював Чеську Республіку.

Гавела запам’ятають і як чудового драматурга. Його п’єси у жанрі театру абсурду користувалися успіхом не тільки в Чехії, а й за кордоном.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>