Кім ІІ помер, хай живе Кім ІІІ

20.12.2011

«Лідер КНДР Кім Чен Ір помер у поїзді від надмірного розумового і фізичного перевантаження, викликаного безперервними інспекційними поїздками країною в інтересах будівництва процвітаючої країни», повідомила вчора опівдні (за місцевим часом) офіційна інформагенція тоталітарної Північної Кореї ЦТАК. Оголошуючи новину, вбрана в чорне ведуча корейського телебачення плакала.

Власне, помер диктатор ще в суботу, і члени партії та військовослужбовці КНДР були поінформовані про відхід «Великого вождя» того ж дня. За неофіційними даними, 69–річний Кім Чен Ір помер від обширного інфаркту. В останні роки він хворів.

Він успадкував владу в ізольованій од світу країні від батька, Кім Ір Сена, і по смерті так само передає вже своєму синові — Кім Чжон Ину. Саме він став главою комісії з організації державного похорону лідера КНДР. До складу комісії входять 232 особи — вся вища еліта країни.

Тіло Кім Чен Іра буде поміщене у мавзолей у Пхеньяні, де вже покоїться муміфікований прах його батька — засновника КНДР. Офіційна жалоба в країні триватиме з 27 по 29 грудня. Похорони відбудуться 28–го числа. Спадкоємець комуністичного престолу Кім Чжон Ин та держкомісія постановили, що на поховання не будуть допущені закордонні делегації.

Спадкоємця влади у КНДР, молодшого сина померлого лідера КНДР, північнокорейські ЗМІ ще з суботи почали величати новим «Великим вождем». Цей титул раніше використовували тільки для його батька та діда. Відтак Кім ІІІ, якому ще не виповнилося 30 років, перебрав на себе всі повноваження глави держави.

Після оголошення про смерть «Великого вождя» у Пхеньяні зберігається спокійна обстановка, при тому що молодь і робітників виводять на вулицю для показових плачів. Але далеко не спокійно у сусідніх країнах та в кабінетах провідних світових лідерів. Адже озброєна до зубів комуністична Корея становить ще й ядерну загрозу, а дії новопризначеного диктатора не піддаються прогнозуванню.

Прем’єр–міністр Японії Йо­сіхіко Нода після отримання інформації про смерть Кіма ІІ відразу ж повернувся до робочого кабінету, скасувавши всі заплановані на вчорашній день заходи та зустрічі. Японський уряд створив спеціальний штаб кризового центру, який збирає інформацію про ситуацію в КНДР та розробляє плани подальших дій у разі загострення обстановки в регіоні.

Уряд Південної Кореї перейшов на роботу в надзвичайному режимі. Як повідомляє агенція «Ренхап», президент Республіки Корея Лі Мен Бак наказав урядовим чиновникам перейти на особливий режим роботи та перебувати у постійній готовності. Армія Південної Кореї приведена у стан підвищеної бойової готовності, особливо відстежується ситуація на кордоні з КНДР.

Речник Білого дому Джей Карні від імені уряду США закликав до стабільності на Корейському півострові і заявив про готовність «відстоювати свободу та безпеку наших союзників».

У Пекіні, який є єдиним довіреним партнером офіційного Пхеньяна, посольство КНДР взято під особливу охорону.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>