Казахський бунт

20.12.2011
Казахський бунт

Пiд час сутичок у Жанаозенi. (Фото Рейтер.)

Ситуація у казахському місті Жанаозен, де з п’ятниці тривали крово­пролитні сутички з поліцією та масові безпорядки, вчора почала нормалізовуватися. Принаймні про це свідчить Генеральна прокуратура Казахстану. Прем’єр–міністр країни Карім Масімов підписав постанову про створення урядової комісії для оперативного вирішення соціально–економічних, гуманітарних та інших проблем, які виникли у зв’язку з масовими безпорядками у Жанаозені (колишня назва — Новий Узень).

За офіційними даними, в ході заворушень у Жанаозені, що в Мангистауській області (узбережжя Каспійського моря), 14 осіб загинули та 86 отримали травми. Водночас свідки подій та страйковий комітет нафтовиків повідомляють про більш ніж сотню вбитих та 700 поранених.

Ситуація загострювалася поступово. Ще на початку липня влада заарештувала одного з лідерів страйкарів нафтового підприємства «Озенмунайгаз», які вимагали поліпшення умов праці та припинення звільнень. Цей крок влади спровокував страйкарів та голодувальників до ще більшого бунту. Нафтовики Мангистау опинилися у дуже скрутній ситуації. Вони не могли отримати кваліфіковану юридичну допомогу, бо залякані владою місцеві правники відмовлялися виконувати свій фаховий обов’язок. На родичів страйкарів чинили постійний тиск: їх звільняли з роботи, наймані бандити на очах поліції били жінок. Влада використовувала брехню та фальсифікації, намагаючись пересварити страйкарів, змусити їх здатися без виконання висунутих умов.

Робітники після семи місяців страйку оголосили намір провести 16 грудня на центральній площі Жанаозена мітинг, але влада заявила, що майдан зайнятий під «народне свято». Якраз у ці дні Казахстан відзначав 20–річчя проголошення незалежності. Відповідь влади викликала вибух обурення серед страйкуючих нафтовиків. «Влада свідомо пішла на провокацію, бо здійснила підпал автобуса мерії та приміщення будівлі компанії «Озенмунайгаз» і звинуватила в цьому страйкарів, котрі перебували на центральній площі», — розповів представник страйкарів Володимир Козлов. Одночасно на площу, де відбувався мітинг, прибули правоохоронці, перевдягнені у «народних гуляльників». Після перших сутичок страйкарів iз засланими провокаторами в дію вступила вже справжня поліція, яка почала закидати людей шашками зі сльозогінним газом. Цікаво, що «народні гуляльники» мали при собі протигази. По людях, що розбігалися з майдану, відкрили вогонь на ураження.

Сутички й провокації тривали три дні. Протестувальники спалили будiвлю мерiї, «Озенмунайгазу» тощо. У безпорядках постраждали і правоохоронці — до шпиталів доставлено шістьох поліцейських; заступник начальника УМВС міста перебуває в комі.

У суботу президент Нурсултан Назарбаєв підписав указ про впровадження в місті надзвичайного стану. Школярі достроково пішли на зимові канікули.

Мешканці Жанаозена, міст Шетпе та Актау вимагають від влади організувати безкоштовну гарячу лінію, аби вони могли знайти своїх рідних та знайомих, які зникли безвісти після сутичок iз поліцією.

На запитання журналістів, як будуть діяти силовики в місті Актау, де зберігається напруга і вчора на центральну площу вийшли дві тисячі активістів руху «Халик майдани» («Народний фронт»), міністр внутрішніх справ Казахстану Калмухамбет Касимов відповів прямо: «Якщо почнуться безпорядки на кшталт, що були в Жанаозені, я віддам наказ стріляти».

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>