Плач біля мису Терпіння

20.12.2011
Плач біля мису Терпіння

Платформа «Кольська» до аварії. (Фото Рейтер.)

Учора тривали пошуки в Охотському морі, в районі за 200 км на північний схід від сахалінського мису Терпіння. У неділю тут сталася катастрофа: у шторм перекинулася й затонула нафтогазова бурова платформа «Кольська». Із 67 осіб, які перебували на борту, врятувалися тільки 14. Станом на вчорашній вечір тіла стількох же загиблих — 14 — вдалося знайти і доправити на берег. Решту людей вважають зниклими безвісти.

За інформацією, яку передав «Інтерфакс», загинули головним чином не моряки, а бурильники й обслуговуючий персонал. Вони взагалі не повинні були перебувати на платформі під час транспортування. Їх узяли на борт, оскільки організатори рейду з якихось причин не стали орендувати додаткове пасажирське судно.

Ця катастрофа нагадує іншу російську трагедію на воді — із пасажирським теплоходом «Булгарія» в Татарстані. У липні під час круїзу на переповненому судні, що затонуло, загинуло 122 особи. І тоді на Волзі, і тепер в Охотському морі заради економії було порушено основоположні правила безпеки. І в одному, і в другому випадку головною причиною трагедії стала жадоба наживи господарів–комерсантів.

Плавуча бурова установка «Кольська» належала «Арктикморнафтогазрозвідці» і прямувала від західного узбережжя Камчатки, де використовувалася на підряді в «Газпрому», на базу на острові Сахалін. Платформу супроводжували криголам «Магадан» і буксир «Нафтогаз–55». Саме ці судна встигли підняти 14 людей, коли о пів на десяту ранку за місцевим часом хвилі висотою до 6 метрів перекинули й затопили переповнену платформу.

Норми ще з часів СРСР передбачають, що кількість членів перегонної команди на плавучій буровій установці не має перевищувати 35 осіб. На «Кольській» було вдвічі більше. Отже, загибель людей — на совісті посадових осіб.

За фактом порушено кримінальну справу за статтею 263 КК РФ — «Порушення правил безпеки руху та експлуатації морського транспорту, що призвело з необережності до смерті двох і більше осіб».

До всього, газета «Московскіє новості» дізналася, що перед трагедією платформа «Кольська» займалася бурінням свердловини для «Газпрому», яку Камчатська природоохоронна прокуратура і Росприроднагляд вважають незаконною.

У пошуково–рятувальній операції беруть участь чотири судна, літак і вертоліт МНС Росії. Рятувальники знайшли рятувальний човен і два надувні плоти, але людей на них не було, передала агенція ІТАР–ТАКС.

 

У СПИСКАХ НЕ ЗНАЧАТЬСЯ

У переліку загиблих і зниклих безвісти після катастрофи — люди і з українськими прізвищами: Гапич, Помаза, Ребик, Кавун, Пономарчук. Серед них — куховарка, покоївка. Але, за даними МЗС, громадян України в цьому списку немає. Натомість є британський підданий — імовірно, співробітник страхової компанії Nobel Denton.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>