Останній день босої королеви

20.12.2011
Останній день босої королеви

Ця жінка, народжена в халупах маленької злиденної африканської країни Кабо–Верде, мала королівське ім’я — Цезарія, тобто кесарівна. На згадку про вбогу юність Цезарія Евора, вже успішна виконавиця і мільйонерка, завжди виходила на сцену босоніж. Це був не іміджевий задум, а просто звичка людини з країни, де завжди тепло. Взувалася Цезарія лише коли їхала в турне у зарубіжжя з помірним кліматом.

Оксамитовий голос креолки заворожував народи і континенти. В Європі та Америці полюбили маловідому доти музику морна і фаду — пісні кабовердійською мовою (діалектом португальської). У вустах Босоногої Діви вони лунали чисто і лірично, наче на початку сотворіння світу, наче людство ще не пережило індустріалізацію, глобалізацію і капіталізацію свідомості.

У житті Цезарія Евора теж сповідувала простоту. Заробивши за останні півтора десятиліття понад 50 млн. доларів своїми платівками та гастролями, легендарна співачка продовжувала жити у рідній Кабо–Верде, на околиці планети. Більшість коштів витрачала на благочинність і, крім досить–таки скромного як для власниці мільйонних статків маєтку, мала дві автівки, причому не класу люкс, — аби подорожувати островами Зеленого Мису. «Завдяки мені моя країна має туристів, а завдяки моїм податкам вона живе», — казала Цезарія. І попри певну хвалькуватість цього твердження, воно правдиве. Зрештою, населення цієї острівної країни — менше півмільйона осіб.

Шлях до зіркової слави почався дуже пізно — в 43 роки Цезарія записала свій перший альбом. А всю молодість провела, співаючи в «генделиках» свого рідного містечка Мінделу. І хтозна, чи доля посміхнулася б їй, чи й до старості Евора виспівувала б для п’яних завсідників барів, коли б не кабовердець Тіто Парис, що мешкав у Лісабоні, мав смак і — головне — гроші. Він став першим продюсером «цесарівни з бару». Його справу перехопив громадянин Франції, такий собі Жозеф да Сілва, котрий, почувши, як співає ця жінка, заприсягся зробити все, аби ця справжня зірка засяяла на весь світ. Три роки да Сілва поклав на розкрутку Цезарії. Що значить земляки! Новий продюсер теж мав родове коріння з островів Зеленого Мису.

Відтоді співачка записала десять альбомів і об’їхала весь світ. Тричі виступала і в Україні, останній раз у Києві в 2009 році.

Вона ніколи не відмовлялася від свого розуміння «повноти життя» — їла багато цукерок і взагалі багато їла і одну за одною палила цигарки. Вочевидь, це не сподобалося серцю Цезарії. Три роки тому під час турне Австралією в неї стався інсульт, а минулоріч співачка пережила складну операцію на серці. Вона померла у 70. Лікарі сказали: серце...