НОВИНИ ПЛЮС

16.12.2011

Візити

Президенти України Віктор Янукович та Республіки Таджикистан Емомалі Рахмон, який прибув до Києва із дводенним офіційним візитом, учора підписали спільну заяву. Зокрема, підкреслили необхідність реалізації потенціалу співпраці обох країн у повному обсязі. Також підписано низку дрібних технічних документів, меморандум про співпрацю між конституційними судами України й Таджикистану, договір між національними олімпійськими комітетами та торгово–промисловими палатами.

Сектор газу

Україна на газових перемовинах із Росією обговорює варіант створення двох спільних підприємств на базі «Нафтогазу України» й «Газпрому». Про це повідомляє РІА «Новості, посилаючись на урядового уповноваженого зі співпраці з РФ, країнами СНД і ЄврАзЕС Валерія Мунтіяна. Він додав, що вважає цей варіант не найкращим для України: «Я б шукав інші шляхи, у тому числі інтеграційні, але систему я б не віддавав. Це все одно, що віддати палець».

Раніше перший віце–прем’єр Андрій Клюєв заявив, що ціна російського газу для України у першому кварталі 2012 року, якщо Київ і Москва не досягнуть компромісу щодо перегляду газових контрактів, може скласти $456 за куб. м.

Партактив

Цього тижня відбулося чергове засідання координаційної ради об’єднання лівоцентристських сил за участю голови партії «Справедливість» Станіслава Ніколаєнка, голови партії «Народна влада» Йосипа Вінського, представників Української селянської демократичної партії, партії «Всеукраїнський патріотичний союз» та Партії відродження села Дмитра Вороніна. Рада схвалила політичну угоду про об’єднання п’яти лівоцентристських сил на базі партії «Справедливість» і визначила назву об’єднаної партії — «Об’єднані ліві (соціалісти, селяни, соціал–демократи, діти війни — за справедливість)». Коротка назва — «Об’єднані ліві». Об’єднавчий з’їзд відбудеться в Києві в суботу.

Справа Кучми

Екс–голова СБУ Валентин Наливайченко вважає, що справа проти Президента 1994—2005 років Леоніда Кучми не повинна бути закрита, а свідчення Олексія Пукача мали бути використані в ній. Про це голова політради «Нашої України» сказав газеті «День», коментуючи закриття справи проти Кучми за обвинуваченням у причетності до вбивства Георгія Гонгадзе. «Я очолював СБУ, коли ми розшукали Пукача, «принесли» його, зберегли для суду. Це ключовий організатор убивства, це людина, яка відрізала голову журналістові. І він був готовий давати всі свідчення — я це відповідально заявляю», — зазначив Наливайченко. Зараз, за його словами, виходить, що замовники вбивства Гонгадзе не покарані.