Чому селяни не хочуть «Злагоди»?

15.12.2011
Чому селяни не хочуть «Злагоди»?

Малюнок Володимира СОЛОНЬКА

У селі Тетерівка Жашківського району на Черкащині землевласники відстоюють право на самостійний обробіток землі. Після затримок із виплатою орендної плати, фактичної ліквідації і самого орендатора — сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю «Тетерівка» — вони не хочуть мати справи з новим «господарем».

Натомість цей «господар» — депутат облради Геннадій Бобов, який очолює агрофірму «Злагода» (що й витіснила СТОВ «Тетерівка»), — намагається усіма методами змусити селян підписати нові договори оренди. Поки люди натовпом ходять у органи влади, просячи підтримки, їх стали викликати до суду і вимагати грошових компенсацій. Мовляв, через те, що люди встановили межі своїх ділянок і товариство не змогло зібрати останній урожай. Селяни переконують: орендатор не мав у планах засіювати озимину, і виступили із зустрічним позовом.

 

«Хочемо обробляти самі»

У Тетерівці «запахло смаленим» ще на початку року. Однойменне сільськогосподарське товариство, що до 2012 року орендує у селян близько тисячі гектарів землі, припинило виплачувати у будь–який спосіб (продукцією чи грошима) орендну плату. Аж тут селом пішла чутка: у СТОВ «Тетерівка» фактично змінилося керівництво, і господарювати взялася інша організація — одна з найбільших у області — агрофірма «Злагода».

Зміни люди побачили і на власні очі: влітку на полі працювала нова техніка, зерно одразу з села вивозили, і будь–які спроби орендодавців «витрусити» і собі хоч мішечок результатів не дали. Тож обурена громада вирішила не надавати в оренду «Тетерівці» землі по закінченні дії договору — з 1 січня 2012 року, про що листами повідомили керівництво. Від товариства прийшла відповідь: орендатор теж не планує працювати на їхнiй землі з нового року.

«Орендарі, згідно з законом, виокремили землю в натурі після збору урожаю, отримали державні акти, вибили межові знаки, — говорить один з активістів Микола Макарівський. — І СТОВ «Тетерівка» стало висувати претензії, буцімто ми завадили збору врожаю. Але фактично претензії — не звідти, а з фірми «Злагода», яка, як з’ясувалося, викупила корпоративні права товариства. Тепер старих людей викликають до суду, аби «вибити» компенсації за те, що поле «простояло» через кілки».

Я заробляю, ти платиш

Проте до суду «Злагода» жене не всіх, а лише тих власників землі, які не згодилися підписувати з нею новий договір оренди до 2017 року. Селяни розповідають, що ті 400 людей (близько половини орендодавців), які підписали договори, не обдумали свого рішення. По–перше, селяни купилися на обіцянку виплати затриманого боргу СТОВ «Тетерівка». «Для переконливості» по хатах навіть розвозили мішки з цукром. А по–друге, люди, які ходили хатами і, за неперевіреною інформацією, отримували від 10 до 100 гривень за підписаний договір зі «Злагодою», просто задурювали голови стареньким бабусям та дідусям. Тицяли пальцем, де ставити підпис, — ті й погоджувалися.

Копія одного з таких договорів, що є у розпорядженнi «УМ», має кілька «цікавих» нюансів. Наприклад, пункт 21 шостого розділу говорить: «Здійснені орендарем витрати на поліпшення стану орендованої земельної ділянки підлягають відшкодуванню». Тобто за внесення міндобрив заплатить власник, а «заколотить бабки» орендар. Не менш промовистим є і такий пункт: «Ризик випадкового знищення або пошкодження об’єкта оренди чи його частини несе Орендодавець». Картинка промовиста: заробляю я, а умови для мого успішного бізнесу створюєш ти. Ні — то я подам на тебе в суд і проситиму відшкодувати збитки через «кілочки», якими ти свою землю позначив.

«Не хотіли сіяти — то все заросло бур’яном»

«Ми хочемо самі обробляти землю, а не надавати її тим бандитам, — говорить під Жашківським райсудом жінка, яку викликали сюди у п’ятницю. — Бо «Злагода» як прийшла, 19 лютого провела збори — після того відкрито до нас на діалог не йде. І я не хочу компенсувати наслідки стихійних лих чи пожеж зі своєї кишені, що вони прописали у своєму договорі, який підсовують».

«Мені 84 роки, маю 60 років стажу. Я неодноразово говорив і «губернатору», і місцевій владі, щоб мене лишили у спокої. В мене син, я хочу, щоб він працював на землі, це моє право — розпоряджатися. А до мене щодня ходять люди, підсовують договір на підпис, з іншого боку — через суд хочуть «збити» грошей за межовi знаки, але я не погоджу­юся», — каже інший чоловік, який теж приїхав до суду.

«Нас хочуть загнати батогом, — додає мешканка Тетерівки Тетяна Федорівна. — Закиди, що ми перешкодили посіву, — необґрунтовані. Є строки посіву. Вони нібито планували кукурудзою засіяти, але з часу збору останнього врожаю у липні до вересня на землі не працювали, і все заросло бур’яном».

Адвокат Юлія Коломієць, уродженка Єнакієвого, що прибула з Києва до Жашкова представляти інтереси позивача–орендаря, не приховувала «УМ», що нове «злагодівське» керівництво СТОВ «Тетерівка» не так зацікавлене у компенсації збитків, як у можливості й далі працювати на землях селян. Вона пояснила: основне — змусити людей прибрати межові знаки, якими вони позначили свою територію, і, оскільки за їх пошкодження можна притягнути до відповідальності, саме суд має вступитися за орендаря. А ще щиро дивувалася, чому ж то селяни так виступають проти агрофірми «Злагода». Пані Юлія провела розмову з мешканцями після закінчення попереднього судового засідання, однак сторони не знайшли спільної мови, адвокат поїхала до Києва, а люди пішли зі зверненням у райдержадміністрацію.

«Не треба було йти проти людей»

Найбільше селян обурює те, що за всією цією катавасією стоїть людина, котра носить звання Героя України, — Геннадій Бобов. Саме він є гендиректором товариства «Панда», до складу якого входить і «Злагода». (До речі, нова техніка, яка зібрала останній урожай і одразу вивезла його, мала наліпки з логотипом саме «Панди»). Подейкують, що пан Бобов «нахазяйнував» і в Корсунь–Шевченківському районі — теж трохи «підім’явши» землі. Люди розповідають і про добрі відносини його з очільником Черкащини: той по телефону напоказ спілкувався з гендиректором «Панди», коли люди розказали голові обласної держадміністрації і про борги за оренду землі, і про небажання співпрацювати зі «Злагодою». Мовляв, «ти Герой, і я Герой, давай не підставляти один одного», — наводять слова Сергія Тулуба люди. Але і це суттєво не зрушило справу з місця: борги не погашено, людей викликають до суду, підштовхуючи до «єдиного виходу» — нового договору оренди.

Жашківська влада тим часом запевняє, що все–таки стоїть на боці людей і готова виступати в судах третьою стороною. «На мою думку, претензії щодо встановлених межових знаків необґрунтовані — вони встановлені законно, це передбачено законодавством, і вини людей у тому, що господарство не засіяло і не зібрало врожай, немає, — говорить завідувач юридичного відділу райдержадміністрації Анатолій Стельмах. — Адже у договорі, який закінчується в 2012 році, вказано, що межі ділянок встановлені й винесені в натурі. Люди їх просто відновили. Крім того, законодавством не передбачено, що робити з тими кілочками чи арматурами під час обробітку земель — знімати їх, щоб допустити техніку, чи лишати на місці. Тому і вимагати від людей компенсації не можна. Прикро, що селянам не вдалося домовитися з інвестором зі «Злагоди», щойно він прийшов працювати. А йому не треба було йти проти волі людей. Тепер же все вирішуватиме суд».