НОВИНИ ПЛЮС

15.12.2011

Парламент Південної Осетії порушив домовленості з опозицією

Парламент Південної Осетії відмовився звільнити генерального прокурора Таймураза Хугаєва та голову Верховного суду Ацамаза Біченова (обоє – родичі президента), відставка яких була однією з умов мирної угоди влади з опозицією. Нагадаємо, після кількох тижнів антивладних виступів президент невизнаної республіки Едуард Кокойти погодився піти у відставку сам і звільнити з посад генпрокурора, його заступника Ельдара Кокоєва та голову ВС. За кілька годин до складення повноважень Кокойти направив у парламент подання на їх звільнення, але водночас оголосив про створення Конституційного суду Південної Осетії й призначив першим його суддею щойно звільненого Кокоєва.

Після негативного голосування парламенту екс–кандидат у президенти від опозиції Алла Джиоєва заявила, що це порушення домовленостей, і звинуватила в цій ситуації Росію як гаранта дотримання умов, викладених в мирній угоді.

Спікер Держдуми більше не буде депутатом

Голова Держдуми Росії Борис Гризлов, який обіймав цю посаду вісім років, більше не балотуватиметься в депутати. У поширеній з цього приводу заяві Гризлов наголосив, що при цьому не кидає політику й залишається на чолі вищої ради партії «Єдина Росія».

Стрілянина в Італії

Позавчора на ринку в центрі Флоренції чоловік застрелив двох вихідців із Сенегалу. Як з’ясувала поліція, убивцею був 50–річний письменник і публіцист Джанлюка Кассері, пов’язаний з ультраправим угрупованням. Як припускають правоохоронці, мотивом убивства стала ненависть на ґрунті расизму. При спробі його затримати Кассері застрелився пострілом у голову.

Одразу після інциденту на вулиці Флоренції вийшли кілька тисяч іммігрантів, які скандували «Ганьба!» і «Расисти!», перекидали сміттєві урни, збивали дорожні знаки й вимагали припинити дискримінацію за расовою ознакою.

Сенат США знову відклав призначення посла в Росії

Група сенаторів США зажадала відкласти затвердження Майкла Макфола на посаду посла в Росії після його зізнання в тому, що Вашингтон готовий передати Москві дані ракет–перехоплювачів SM–3, які стануть основою системи ПРО в Європі. Передача таких даних, на думку Вашингтона, може переконати Кремль у тому, що польотна швидкість SM–3 занадто мала, щоб становити загрозу для російських балістичних ракет. Отже, всі заперечення російської сторони проти розгортання системи ПРО в Європі безпідставні.

Болгарію й Румунію не пускають у Шенгенську зону

Рада міністрів iз питань юстиції та внутрішніх справ ЄС, попри спроби досягнути компромісу, так і не спромоглася ухвалити рішення про приєднання Болгарії та Румунії до Шенгенської зони. Про це повідомили журналістам міністр із питань внутрішніх справ Польщі Яцек Чіхочкі та комісар Євросоюзу з питань внутрішніх справ Сесілія Мальмстрьом. Нагадаємо, проти приєднання цих двох країн ЄС до Шенгенської угоди виступає Голландія, яка вважає, що в Болгарії та Румунії недостатньо борються з корупцією.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>