У Брюсселі по вулицях ходить Медведєв

15.12.2011

У Брюсселі вчора стартував дводенний 28–й саміт ЄС—Росія за участю президента Європейської ради Германа Ван Ромпея, голови Єврокомісії Жозе Мануела Баррозу та президента Росії Дмитра Медведєва. Як повідомляє ІТАР–ТАКС, учора ввечері відбулася лише неформальна вечеря учасників, а робоча зустріч пройде сьогодні. Як передбачають оглядачі, російському президентові доведеться вислухати чимало неприємних запитань щодо порушень під час останніх парламентських виборів, які викликали хвилю акцій протесту в Москві та інших великих містах РФ. До слова, вчора Європарламент ухвалив резолюцію, що закликає до проведення нових, вільних виборів у Держдуму Росії, на яких буде зареєстровано всі опозиційні партії. Депутати звернулися до ван Ромпея і Баррозу, а також до єврокомісара із зовнішньої політики Кетрін Ештон із закликом підняти тему виборів на саміті Росія—ЄС.

Утім головними заявленими темами сьогоднішнього саміту є перспективи безвізового режиму Росії з ЄС, питання енергетики, кризи єврозони та актуальні проблеми міжнародної політики. Зокрема, учасники саміту пропонують обговорити ситуацію в Ірані, Сирії та Косові, щодо яких Захід і Росія мають відмінні позиції.

Саміти Росія—ЄС відбуваються двічі на рік, але нинішня зустріч буде останньою для Дмитра Медведєва в статусі президента. Тож, попри всю ймовірну критику, з цієї поїздки до Брюсселя Дмитро Анатолійович, який у березні наступного року поступиться кріслом Володимирові Путіну, сподівається повернутися з приємними новинами для співвітчизників. Очікується, що на саміті «буде дано політичний старт» реалізації спільних кроків до безвізового режиму між Європейським Союзом та Росією.

Про «політичний старт» із виконання цієї дорожньої карти журналістам напередодні саміту повідомив повноважний представник Росії при ЄС Володимир Чижов. Цей документ не потребує підписання та ратифікації. Перелік кроків, до реалізації яких Росія має намір перейти одразу після саміту, передбачає, серед іншого, запрова­дження біометричних паспортів, підвищення рівня міграційного та прикордонного контролю і протидію транскордонному тероризму, злочинності та корупції. Після реалізації положень, викладених у документі, почнуться формальні переговори щодо угоди про безвізовий режим.

Російський повпред у Брюсселі наголосив, що безвізовий режим короткотермінових поїздок – «це не подарунок Євросоюзу Росії». «Із Росії до ЄС щороку виїздить 2,5 мільйона осіб, а з Євросоюзу до Росії приїздить 1,5 мільйона. Хоча ці цифри і не рівні, але цілком співставні», — вважає Чижов.

 

ДО РЕЧІ

Рада міністрів iз питань юстиції та внутрішніх справ Європейського Союзу визначилася щодо можливого призупинення безвізового режиму з третіми країнами. Як повідомляє УНІАН, відповідне рішення ухвалено на засіданні ради 13 грудня. Міністри, зокрема, визначили підхід до запровадження захисних механізмів у вигляді тимчасового припинення дії безвізового режиму з третіми країнами в тому разі, якщо після запровадження такого режиму кількість мігрантів із цих країн різко зросте.

 

ПЕРШИЙ КРОК

Учора в Москві глави МЗС Росії та Польщі Сергій Лавров і Радослав Сікорський підписали угоду «про мале прикордонне пересування» між мешканцями Калінінградської області Росії та сусідніх районів Польщі. Цей документ дозволить мешканцям регіону необмежено відвідувати сусідні польські регіони без віз — лише за пред’явленням закордонного паспорта й посвідчення мешканця Калінінградської області, яке видаватимуть зареєстрованим там громадянам за 20 євро. Аналогічні права отримають і мешканці відповідних польських територій. Угода розпочне діяти влітку наступного року.

Польща вперше відійшла від положення про прикордонний рух, яким визначається, що під його дію потрапляють лише мешканці 30–кілометрової прикордонної зони. Учорашньою угодою охоплена вся Калінінградська область, яка пролягає від кордонів Польщі на відстань більше 100 кілометрів. Відповідно, і прикордонна зона Польщі цією угодою розширена так, що охоплює великі міста Гданськ та Ольштин. Після підписання цієї угоди російський міністр закордонних справ Сергій Лавров заявив, що безвізовий рух із Польщею є «провісником» безвізового руху всієї Росії з ЄС.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>