«У нього інше прізвище»

15.12.2011

Одинадцять років тому цього дня на майдані Незалежності зібралися люди, які вимагали відставки Леоніда Кучми і правди про вбивство журналіста Георгія Гонгадзе. «Касетний скандал» сколихнув суспільство і радикалізував опозицію. Один намет акції «Україна без Кучми» переріс у велике наметове містечко. Аж до самої весни відбувалися мітинги й багатотисячні маніфестації, які стали прелюдією до Майдану 2004 року.

Сьогодні учасники «УБК», зокрема політв’язні, засуджені у справі про сутички 9 березня 2001 року, знову зберуться разом, аби вшанувати вирішальні для України події 11–річної давності.

«Минулого року десяту річницю акції «Україна без Кучми» ми святкували на Майдані, зважаючи на її масштабність та велику кількість учасників. Цього року було вирішено провести її біля «Інституту «Республіка» [на вулиці Горького], оскільки саме в його приміщенні було прийнято рішення про проведення акції, і воно було своєрідним центром революційного протистояння з «кучмізмом», — повідомив у коментарі «УМ» голова київської міської організації УНА–УНСО Ігор Мазур (Тополя), активний учасник «УБК». За його словами, «якщо до нас долучиться більше 50 людей, плануємо знову вийти на Майдан. Якщо ж ні, то проведемо святкування у тісному колі друзів та противників «кучмізму».

Раніше «Інститутом «Республіка» керував екс–нардеп, правозахисник Володимир Чемерис. «У 2008 році внаслідок рейдерського захоплення приміщення, де був штаб «Республіки», перейшло до «регіонала» Василя Грицака, — каже Чемерис. — Прикро усвідомлювати, що систему «кучмізму» так і не було подолано».

«Наступний після Кучми Президент дотримувався подібної схеми політики. А сьогодні знову маємо кардинальний поворот до повного авторитаризму часів Кучми. Україна залишилася з Кучмою, тільки тепер він просто має інше прізвище», — зазначив у розмові з «УМ» член правління «Інституту «Республіка», голова тимчасової робочої групи Громадської ради МВС Володимир Чемерис, який у 2000—2001 роках був співкоординатором «УБК».

Сьогодні в рамках відзначення неформального «дня свободи» відбудеться презентація книги відомого літератора Олександра Хоменка «Цієї республіканської осені», в якій аналізуються події, що відбулися в Україні за останні 20 років. Організатори також проведуть акцію вшанування Георгія Гонгадзе, Руслана Зайченка, Івана Мозгового та інших побратимів, які не дожили до цього дня. І знову буде встановлено символічний пам’ятний намет. Вшанування пам’яті загиблих борців за свободу активісти акції «Україна без Кучми» продовжать у Володимирському соборі.

Окрім того, відбудеться «круглий стіл». «Аналізуватимемо сучасний стан політики в країні, згадаємо усіх політв’язнів, які постраждали за часів правління Кучми, розробимо план дій у переломному 2012 році», — поінформував Ігор Мазур.

 

НАПЕРЕДОДНІ

Учора виповнилося 47 років Юрієві Луценку — другому спів­координатору акції «Україна без Кучми». Тоді — активіст Соцпартії, згодом — народний депутат, «польовий командир» Майдану, міністр внутрішніх справ, тепер Луценко впродовж майже цілого року сидить у Лук’янівському СІЗО.

У спеціальних відозвах до політв’язня соратники, зокрема з БЮТ, побажали іменинникові «головного — свободи». А товариші Юрія вивісили на мосту біля майдану Незалежності великий червоний банер із портретом Луценка та гаслом «Борітеся — поборете!»